Københavns Kommune

Screening af biodiversitetspotentiale og udpegning af områder med høj biodiversitetsværdi i København

Københavns Kommune har sat ambitiøse mål for at styrke biodiversiteten i hovedstaden frem mod 2030 og 2050. Som et centralt element i denne indsats har Sweco gennemført en biodiversitetsscreening for at identificere områder med potentiale for at fremme biodiversiteten i byen.

Fakta om projektet

    Bygherre
    Københavns Kommune
    Ydelser
    Udvikling af metode til at screene for biodiversitet, QGIS-arbejde, feltkortlægning med bynaturapp. Udarbejdelse af konkrete faglige anbefalinger til at fremme biodiversiteten i en urban kontekst.
    År
    2024

    Københavns Kommune har sat ambitiøse mål for at styrke biodiversiteten i hovedstaden frem mod 2030 og 2050. Som et centralt element i denne indsats har Sweco gennemført en biodiversitetsscreening for at identificere områder med potentiale for at fremme biodiversiteten i byen.

    Sweco leverer både en kortlægning af biodiversitetspotentialet og et inspirationskatalog med stedsspecifikke anbefalinger til, hvordan både kommunen og private, statslige og almene grundejere kan bidrage til en mere mangfoldig og biodivers by.

    Projektet demonstrerer værdien af tværfagligt samarbejde i integrationen af biodiversitet i byudvikling, og kan tilpasses andre kommuner og bygherrer, der ønsker at arbejde med biodiversitet i urbane områder.

    Tværfaglig metode sikrer kvalificeret beslutningsgrundlag

    At styrke biodiversiteten i en tæt bebygget by kræver en helhedsorienteret tilgang. Swecos tværfaglige team af biologer, landskabsarkitekter og GIS-specialister har udviklet en screeningsmetode, der kombinerer biotiske faktorer og urbane parametre for at identificere biodiversitetspotentialet i København.

    Arbejdet har til formål at identificere potentialeområder for fremme af biodiversitet på Københavns Kommunes egne arealer, men også på private, statslige og almene arealer.

    Screeningen af biodiversitetspotentialet skal danne grundlag for, at fremtidige indsatser og investeringer til fremme af biodiversitet sker på et målrettet og fagligt grundlag. Screeningen kan indgå som et redskab i dialogen med forvaltninger og grundejere omkring styrkelsen af biodiversitet i hovedstaden på tværs af matrikelskel.

    Analysen inddeler hele kommune i heksagoner, som indeholder data fra udvalgte parametre, som er gode indikatorer for biodiversitet. Alle parametre og tilhørende data værdisættes og tilsammen udregnes en samlet score for hver heksagon.

    I den forbindelse er der til Københavns Kommune udarbejdet tre forskellige potentialekort.. Disse kort giver Københavns Kommune et visuelt og praktisk grundlag for at fokusere ressourcerne og indsatsen på de områder, der vil have størst effekt på at forbedre biodiversiteten i byen, ud fra kriterierne:

    1. Bevarelse og forbedring af eksisterende biodiversitet
      Områder, hvor biodiversiteten allerede er høj, men kan styrkes yderligere
    2. Udvidelse af eksisterende biodiversitet
      Identifikation af områder, hvor nye levesteder kan skabes for planter og dyr
    3. Forbedring af grønne områder med lav biodiversitet
      Områder, hvor biodiversiteten i dag er begrænset, men hvor der er stort potentiale for forbedring gennem målrettede tiltag
    Fra data til handling: Inspirationskatalog og konkrete anbefalinger

    For at omsætte potentialekortene til konkrete handlinger, har Sweco foretaget feltkortlægning på syv udvalgte cases; Jobcenter København, Sporsløjfen, Lundehusskolen, Genforeningspladsen, Verdishave, Fuglebakken, og 5 udpegede restarealer. Udover de syv udvalgte lokationer indeholder kataloget også faglige anbefalinger til to cases, der fokuserer på henholdsvis grønne tage og fokusarter.

    De ni udvalgte cases varierer i karakter, udgangspunkt og anvendelse, hvilket afspejles i de forskellige typer af tiltag, der foreslås for hvert sted. Hver case er baseret på stedsspecifikke feltkortlægninger, der giver et nuanceret billede af biodiversitetspotentialet i forskellige typer af byområder – fra tæt bebyggede urbanområder til grønne oaser.

    Inspirationskataloget giver på den baggrund specifikke anbefalinger for hvert område, der adresserer stedets biodiversitetspotentiale og foreslår løsninger, der kan styrke naturen i byen.
    Samtidig forholder anbefalingerne sig til en række stedsspecifikke parametre, der alle er vurderet, herunder; bevarelse af biodiversitet, forbedring af biodiversitet, udvidelse af biodiversitet, styrkelse af byens fællesskaber, styrkelse af brugernes fællesskab, samt områdets potentiale for at styrke formidling af biodiversitet.

    Målrettede initiativer og inspiration til mere biodiversitet i København

    Dette giver ni konkrete forslag til, hvordan biodiversiteten kan styrkes på tværs af byen, ved at udnytte de specifikke karakteristika i hvert område. Kataloget understøtter også dialogen om biodiversitet blandt kommunens ejendomsejere og aktører, herunder både private, statslige og almene grundejere.

    Med kataloget har Københavns Kommune og de øvrige grundejere nu et grundlag for at prioritere de områder, der har størst potentiale for at skabe løsninger, der fremmer biodiversitet i byudviklingen.

    Kataloget indeholder desuden en generisk procesplan, som beskriver, hvordan et biodiversitetsfremmende projekt kan igangsættes og gennemføres – fra baselineregistreringer til skitsering, anlæg og monitorering. Dette giver konkrete redskaber til at implementere tiltagene i de udvalgte områder og sikrer en systematisk tilgang til biodiversitetsforbedringer i byen.

    Læs mere om vores arbejde med biodiversitet 

    Anja Boserup

    Anja Boserup

    Chef for Landskab, Arkitektur Øst