0 af 0 for ""

Silkeborg

Østre og Vestre Søbade

Fremtidens søbade i Silkeborg beskytter natur og biodiversitet.Østre- og Vestre Søbad er designet til at beskytte områdets særlige natur og søens biodiversitet, og understøtter byens vision om at være Danmarks outdoor hovedstad. Badeanstalterne tilbyder forskellige aktivitetsmuligheder til både vinterbadere, sommergæster, sportsudøvere og børn. De nye søbade samt fælles faciliteterne er bygget af lokalt produceret træ og boltet sammen uden brug af beslag.

Østre-Vestre Søbad fra luften 2

Fakta om projektet

  Lokation
  Silkeborg
  År
  2020
  Ydelser
  Arkitektrådgivning
  Bygherre
  Silkeborg Kommune
  Areal
  Belagte arealer: 1.350 m2., overdækkede arealer: 700 m2
  Samarbejdspartnere
  Miljøministeriet, Naturstyrelsen

  Opføres med respekt for natur og biodiversitet

  De to søbade er udviklet i tæt samarbejde med Naturstyrelsen og tilladelserne til projektet er bl.a. givet på baggrund af en grundig habitatskonsekvensvurdering, som sikrer, at de nye byggerier kan gennemføres uden konsekvenser for områdets dyr, planter og vandmiljø. Naturen omkring Almindsø rummer en høj biodiversitet med bl.a.  20 arter af undervandsplanter – her er flere sjældne. Med inspiration fra naturens egne former er det cirklen, der er grundtanken bag designet – på Østre Søbad vil de runde badebroer ligge ved siden af hinanden, mens de på Vestre Søbad vil ligge i forlængelse af hinanden ud i vandet. Ved at designe søbadene som runde, sammenhængende broer med integrerede bygninger og faciliteter, vil arkitekturen i høj grad invitere de badende til at benytte broerne, når de bevæger sig rundt i søbadet – derved vil de slide mindre på den omkringliggende natur. De nye søbade skal bygges i lokalt produceret træ og bliver boltet sammen uden brug af beslag.

  ”Almindsø indgår i et internationalt beskyttelsesområde, som forpligter til at bevare den gode vandkvalitet. Derfor skal badegæsternes adfærd styres og begrænses, så påvirkningen af naturen mindskes mest muligt. Visionen med de nye søbade er at øge serviceniveauet for de badende ved Almindsø, og samtidig at skabe tidssvarende faciliteter der samtidig sikrer beskyttelse biodiversiteten i søen og den omkringliggende natur,” Peter Kristiansen, kreativ leder for Undervisning & Fritid

  Modtager af Silkeborg Kommunes Arkitekturpris 2021

  Østre-Vestre Søbade blev præmieret af Silkeborg Kommune med begrundelsen:

  Projektet viser også, hvordan man har formået at holde en tone og en retning fra den overordnede forståelse af landskab, materialeholdning og byggetradition. Projektet er udført med en meget sikker fornemmelse for materialitet og detaljering og fremstår enkelt, klart og smukt og samtidig indbydende. Bygværket og landskabet støtter hinanden, og området danner et venligt og imødekommende sted midt i fremtidens Outdoor Silkeborg. Der er skabt et sted, hvor man ganske enkelt kan tilgå vandet på en sikker, smuk og værdig måde.”

   

  1 / 4

  Vil du vide mere om vores projekter?

  Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.