København
Fælledby
Ambitiøs biodiversitetsstrategi for Fælledby
I Sweco har vi udarbejdet en ambitiøs biodiversitetsstrategi for byudviklingsprojektet Fælledby på Amager Fælled i København.
Formålet er at styrke og udvikle områdets biologiske mangfoldighed.
- Lokation
- København
- Kunde
- Fælledby P/S | By & Havn | PensionDanmark
- År
- Realiseret i 2023
- Ydelser
- Miljørådgivning | Biodiversitetsstrategi
I Fælledby udvikler PensionDanmark og By & Havn en ny bydel med 2.000 boliger på en tidligere losseplads og naturområde. Vi har bidraget til projektet med en ambitiøs plan for arbejdet med biodiversitet, så indsatsen fastholdes, og der opnås varig effekt.
Hos Fælledby er man enig i den vurdering:
”Byudvikling for fremtiden kræver særligt høj kompetence i Fælledby, hvor By & Havn og PensionDanmark stiller krav, der rækker langt udover lovgivning og lokalplan. Sweco har leveret en biodiversitetsstrategi, der ikke bare hæver naturkvaliteten, men sætter mål for beboerinddragelsen i den efterfølgende naturpleje og gør det muligt at måle på effekten. På den måde styrker vi både den lokale natur og naturforståelsen hos de mennesker, som skal have deres hverdag her,” fortæller Simon N. Madsen, kommunikationsrådgiver hos Fælledby P/S.
Fem bærende indsatser
Biodiversitetsstrategien for Fælledby omfatter fem konkrete indsatser.
Baseline og potentiale
Vi har beskrevet og kortlagt eksisterende arter, levesteder og naturkvaliteter indenfor og udenfor projektområdet samt de arter, der potentielt vil kunne leve i projektområdet.
Karakterarter for flora og fauna
Vi har udvalgt et antal karakterarter blandt arterne i baseline, som kan etablere sig i projektområdet, og hvor vi kan monitorere udviklingen i biodiversiteten. I Fælledby har vi udvalgt 36 plantearter som æble-rose, blåhat og almindelig kællingetand og 36 dyrearter som seksplettet køllesværmer, dompap og skovfirben – herudover vil mange andre arter også bidrage til den samlede biodiversitet.
Levesteder og habitater
Vi har beskrevet de levesteder og habitater, som man ønsker at etablere i projektet for at tiltrække og fastholde arter. I Fælledby drejer det sig om 12 forskellige typologier af habitater, fx tørt græsland og fugtigt græsland. Andre etablerede habitattypologier er fx krat, vandhul, jorddige, dødt ved og kvas. Området var inden projektet domineret af tørt græsland og fugtigt græsland, og det er også de habitattypologier, som bliver dominerende fremover.
Naturbaseret drift
Vi har udviklet en drifts- og plejeplan, der understøtter målsætningerne i strategien samt de funktionelle behov for arealerne. Planen skal samtidig sikre, at levesteder bliver og forbliver kvalitetshabitater for dyr og planter.
Moniteringsprogram
Her følger vi i Sweco biodiversitetens udvikling og holder den op mod succeskriterierne for antallet af karakterarter og kvaliteten af levesteder. I Fælledby inddrager vi borgere og besøgende til at indsamle data – fx via en app og en tilknyttet database. Derudover foretager vores biologer en årlig gennemgang.
Fra losseplads og vandrerhjem til oplagt biodiversitets-case
Fælledby opføres på en del af Amager Fælled og udgør ca. 18 hektar svarende til 26 fodboldbaner, hvoraf ca. en tredjedel skal genetableres som vild, bynær natur. Området var oprindeligt kyststrækning bestående af den lavvandede del af Kalvebod Strand, men fra 1958 blev det brugt som losseplads, der blev forseglet og afsluttet med topjord i 1975. I 2010 blev der tilført yderligere jord, hvor størstedelen af projektområdet biologisk set blev nulstillet.
På arealet har der siden været et vandrerhjem, som nu er revet ned. Over 90 procent af byggematerialerne og inventaret herfra er genanvendt til andre byggerier, herunder til mindre bygninger og skure i selve Fælledby.
Fælledby er med som partner og oplagt case på måling af biodiversitet og afledte effekter i det Realdania-støttede projekt “Urban Insights Data Lab”, som udføres i regi af Ørestad Innovation City Copenhagen. Det store mål er at samle datakilder om både miljø, natur, helbred, adfærd og holdninger i én model, som kan informere bystrategier for mere levende og grønne byer.
Fælledbys omfattende natur- og landskabsprojekt, der ligger til grund for projektets bæredygtigheds- og biodiversitetsstrategi, er udviklet af henholdsvis Henning Larsen Architects og 1:1 Landskab.