0 af 0 for ""

Lanternen

Esbjerg

Lanternen, Maritimt Center

Nyt vartegn til Esbjerg

Lanternen samler Esbjerg Havns maritime foreninger i ét hus uden bagsider og skaber et nyt, unikt fællesskab. Sammen med arkitekterne WERK og Snøhetta har Sweco (tidligere OJ Rådgivende Ingeniører) varetaget totalrådgivningen på Esbjergs nye maritime Center kaldet ”Lanternen”.

Vinder af MIPIM Award 2024 i kategorien “Best Cultural Sport & Education Project” og tidligere også Årets Byggeri 2023, Danish Wood Award 2023 og IOC IPC IAKS Arkitekturpris 2023.

Bygherre
Esbjerg Kommune og Lokale & Anlægsfonden
Arkitekt
WEK og Snøhetta Oslo A/S
Entrepriseform
Underrådgivning
Størrelse
2.600 m2
Udført
2019-2022
Ydelser
Projektering af anlægsarbejder, Projektering af konstruktioner, Projektering af VVS og ventilation, Projektering af el-installationer, Brandrådgivning, Byggeledelse, Fagtilsyn
Fotos
Jorton, Esbjerg Kommune/Torben Meyer, Arkitekt Michael Andsager Jensen
Lanternen
Lanternen

Bygningen kombinerer et smukt ydre med høj funktionalitet, og som et fyrtårn ligger det Maritime Center yderst mod havet på Esbjerg Havn. Lanternen er et nyt karaktergivende vartegn og samlingspunkt for Esbjerg Havn og skal rumme mange forskellige maritime aktiviteter; fra sport, kultur, værksteder til læring og socialt samvær.

Rammerne for et unikt fællesskab

Lanternen samler Esbjerg Havns maritime foreninger i ét hus uden bagsider og skaber et nyt, unikt fællesskab. Her er der plads til den rutinerede dykker, den utrættelige roer og skoleklassen, der skal fange krabber, men også til den tilfældige forbipasserende, der får et blik ind i en fantastisk verden af himmel og hav.

Lanternen består blandt andet af to centrale arealer, der skaber aktivitet og samhørighed. Hallen, bygningens nederste etage, danner ramme om foreningernes fælles praktiske faciliteter med plads til udstyr, værktøj og grej. Her er der direkte kontakt til vandet, plads til at spule både og mødes om værkstedsaktiviteter.

Med to ”ovenlys” skabes kontakt til Det Sociale Hjerte på etagen over, hvor foreningernes individuelle arealer placeres tæt omkring en inviterende fælles plads og terrasse, der bliver et nyt byrum i sig selv. I ly for vind og vejr samles man i husets Sociale Hjerte og udveksler erfaringer om havet.

Pælefundering og bærende elementer

Bygningen er opført i henhold til Bygningsklasse 2020 og udføres med pælefundering og en base i stueplan i beton som bærende konstruktion.

Som ingeniører på projektet har opgaven konstruktionsmæssigt været meget spændende med en omfattende pælefundering af 250 pæle på 17 meters dybde på havbunden i Esbjerg Havn samt et imponerende og kompliceret in situ-støbearbejde. Derudover har bygningens og dermed konstruktionernes runde udformning medført en del komplekse og spændende processer og beregninger, både i projekteringsfasen, men i særdeleshed også i udførelsesfasen.

Bygningens teknikrum er placeret på 1. sal for at sikre mod eventuel forhøjet vandstand og stormflod.

Årets bygning ved Building Awards 2022

Lanternen blev kåret som Årets byggeri ved Building Awards 2022 arrangeret af Licitationen. Årets Byggeri er ”et byggeri, der har inspireret og sat nye standarder” og det lever Maritimt Center på Esbjerg Havn bestemt op til. Projektet vinder desuden prisen for at være ”en bygning, der i særlig grad har udmærket sig og som har evnet at inspirere bredt”.

Lanternen