0 af 0 for ""

Kaj 16

Göteborg

Kaj 16

Upcycling er i fokus ved opførelsen af ny 17 etagers træbyggeri i Göteborg

Det nye træbyggeri ved navn Kaj 16 bliver et arkitektonisk varemærke på kajkanten – et symbol på det innovative og kreative Göteborg.

Bygherren Vasakronan ønsker at minimere klimaaftrykket ved bl.a. at genbruge så mange materialer som muligt. Sweco koordinerer genbrugsindsatsen og hjælper Vasakronan med at minimere CO2-udledningen, mens byggeriet står på.

Lokation
Hisingen | Götebirg
Status
Igangværende
Kunde
Vasakronan
Projekt
Mixed-use, inkl. kontorer og beboelse.
Areal
37.500 m2
Type
17 etagers træbyggeri
Designer
Dorte Mandrup
Ydelser
Projektledelse, designledelse, byggeledelse, miljøledelse, LEED-ekspertise, BIM-strategi og installationskoordinering samt koordinering af genbrugs- og CO2-indsats.
Fotos
Vasakronan | TMRW | Dorte Mandrup

Kaj 16 har en ambitiøs miljøprofil og bliver certificeret med LEED Platinum. Den eksisterende bygning i kvarteret fra 1980’erne skal rives ned og genbruges i størst muligt omfang. F.eks. bliver betonen knust og genbrugt som fundament i den nye bygning, mens de gamle ståldøre, glas, facade- og betonelementer og undertag bliver anvendt på ny i den nye bygning. De resterende komponenter fra den gamle bygning bliver genbrugt i andre igangværende projekter i byen.

Projektets budget, CO2-budget og energiberegning bliver løbende opdateret for at gøre det muligt at træffe valg, der både er klimavenlige og omkostningseffektive. Der er høje krav til det meste i projektet – lige fra design, bæredygtighed og energiforbrug til indeklima og design. Swecos rolle er bl.a. at koordinere CO2-indsatsen og sørge for størst mulig genanvendelsesgrad.

Bæredygtighed, digitalisering og samarbejde i højsædet

Sweco vandt projektledelsen på baggrund af et udbud, der blandt andet vægtede bæredygtighed og digitalisering højt. Sweco arbejder modelbaseret i databaser med en 3D-model i skyen, der bliver opdateret løbende. Her kan alle medvirkende i projektet følge udviklingen i realtid. Sagsbehandling foregår i modellen og udbudsmaterialet for entreprenøren vil i vid udstrækning bestå af netop denne model i stedet for traditionelle tegninger. Målet er således et modelbaseret anmodningsgrundlag og en papirløs produktion.

Kompetencer fra arkitekter og konstruktører såvel som forskellige projektledere kommer fra flere forskellige lande, herunder Sverige, Danmark, Norge og Italien. Med indsatser fra flere forskellige steder er der brug for god struktur i koordineringen og et tæt samarbejde.

Eksempler på upcycling på Kaj 16

400 m3 beton fra den gamle bygning bliver genbrugt som fundament for den nye bygning

75% af alle runde ventilationskanaler i boligerne bliver genbrugt

75% af alle sprinkleranlæg bliver genbrugt

100% af alle kabelstiger bliver genbrugt

100% af alle ståldøre bliver genbrugt

100% af alle akustiklofter i kontorerne bliver genbrugt

100% af alle glasskillevægge bliver genbrugt

1100 m2 facadeplader bliver genbrugt

100% af alt armeringsjern er fra genbrugsstål

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.