0 af 0 for ""

Gladsaxe

Børnehuset Svanen

Svanen er verdens første cirkulære børnehave – et børnehus til fremtiden med afsæt i fortiden og et pionerprojekt for bæredygtighed. Børnehuset opføres som cirkulært byggeri, hvor en del af materialerne fra den tidligere Gladsaxe Skole genanvendes, som betyder, at affaldsmængder minimeres og CO2-regnskabet reduceres.

Børnehuset Svanen

Fakta om projektet

  Lokation
  Gladsaxe Kommune
  År
  2022
  Bygherre
  Gladsaxe Kommune
  Areal
  1270 m²
  Ydelser
  Arkitekt- og landskabsarkitektrådgivning fra og med myndighedsprojekt til aflevering: Projekteringsledelse, projektering, bæredygtighedsledelse, kvalitetsstyring, fagtilsyn, projektopfølgning og aflevering
  Børnehuset Svanen
  Børnehuset Svanen

  Svanemærket og cirkulært byggeri

  Den Gl. Gladsaxe Skole fra 1937 er fra en tid, hvor mange materialer rummer gode muligheder for upcycling med en række uproblematiske materialer for genbrug, særligt tegl og spærtræ. Vi anvender de upcyclede materialer der, hvor de giver mest identitet til byggeriet. Her kan et materiale skifte identitet og indgå i en ny sammenhæng fx ved at designe møbler eller rum af upcyclede materialer.

  For eksempel genanvendes udendørs legeredskaber fra Børnehuset ved Fortet ligeledes i det nye børnehus. Materialer, der ikke finde anvendelse i Børnehuset kanaliseres ud i andre byggerier i kommunen. Cirkularitet sikrer, at vi nedbringer aftrykket ved brug af materialer med allerede indlejret aftryk af ressourceudvinding, transport og byggeproces.

  Det er Lendager der har bistået med rådgivning frem til og med projektforslag.

  Prisvindende arkitektur

  Børnehuset Svanen vandt Bæredygitghedsprisen ved Building Awards 2022, Danish Design Award 2022 i kategorien ‘Save Resources’ og blev senest i 2024 udvalgt til Børsen Bæredygtig Cases 2024.

  “Det er et unikt upcycling-projekt, der peger mod en bedre fremtid. Projektets cirkulære tilgang er fremragende. Det beviser, at det er muligt at spare ressourcer uden at gå på kompromis med design, brugeroplevelse eller kvalitet ved at genbruge eksisterende materialer i stedet for at producere nye”.

  Børnehuset Svanen
  Børnehuset Svanen

  Mindre grupper og fællesskaber

  Børnehuset består af to fløje der udgår fra det store uopvarmede orangeri. I hver fløj er der fire grupper med hvert sit rum og et større fællesrum, hvorfra der er udkig og udgang til gårdrummet. Indretningen giver både mulighed for at børnene kan være i mindre grupper og være en del af fællesskabet på tværs af grupperne. Huset inddeles ligeledes i forskellige zoner med forskellige stemninger, så børnene kan få forskellige oplevelser og udfoldelsesmuligheder i løbet af dagen.

  Udearealerne er tilpasset de nye forhold med nyt adgangs- og parkeringsareal samt en legeplads med læringsrum for henholdsvis vuggestuebørn og børnehavebørn. Friarealernes indretning og legeinventar er inspireret af Ved Fortets legeplads, og er også tilpasset til børn med særlige behov.

  Børnehuset Svanen