0 af 0 for ""

børnehuset Svanen

Gladsaxe

Børnehuset Svanen

Verdens første cirkulære børnehave 

Svanen er verdens første bæredygtige børnehave – et børnehus til fremtiden med afsæt i fortiden og et pionerprojekt for bæredygtighed. Børnehuset opføres som cirkulært byggeri, hvor en del af materialerne fra den tidligere Gladsaxe Skole genanvendes, som betyder, at affaldsmængder minimeres og CO2-regnskabet reduceres.

“Denne løsning redefinerer nutidens byggemetoder og er en inspiration for fremtiden. Det er et smukt møde mellem arkitekturen og en visionær kommune. Det viser, hvad en offentlig myndighed kan opnå, hvis de er villige til at kæmpe for de rigtige løsninger. Det flytter barren for, hvad der er muligt i en kommunal og urban kontekst og giver et helt område et nyt image” lyder det i bemærkninger ifm. nomineringen til Danish Design Award 2021. 

Lokation
Gladsaxe Kommune
Bygherre
Gladsaxe Kommune
Ydelser
Arkitekt- og landskabsarkitektrådgivning fra og med myndighedsprojekt til aflevering: Projekteringsledelse, projektering, bæredygtighedsledelselse, kvalitetsstyring, fagtilsyn, projektopfølgning og aflevering
Areal
1270 m²
Samarbejdspartnere
NIRAS, Tscherning, Ason A/S, Aksel V. Jensen A/S Rådgivende ingeniører og Lendager
Status
Igangværende
Børnehuset Svanen
Børnehuset Svanen

Svanemærket og cirkulært byggeri

Den Gl. Gladsaxe Skole fra 1937 er fra en tid, hvor mange materialer rummer gode muligheder for upcycling med en række uproblematiske materialer for genbrug, særligt tegl og spærtræ. Vi anvender de upcyclede materialer der, hvor de giver mest identitet til byggeriet. Her kan et materiale skifte identitet og indgå i en ny sammenhæng fx ved at designe møbler eller rum af upcyclede materialer. For eksempel genanvendes udendørs legeredskaber fra Børnehuset ved Fortet ligeledes i det nye børnehus. Materialer, der ikke finde anvendelse i Børnehuset kanaliseres ud i andre byggerier i kommunen. Cirkularitet sikrer, at vi nedbringer aftrykket ved brug af materialer med allerede indlejret aftryk af ressourceudvinding, transport og byggeproces.

Svanen er udviklet med en ambitiøs dagsorden inden for både upcycling og Svanemærkning, som er en vigtig målsætning for byggerier til børn og unge i Gladsaxe Kommune.” lyder det fra Eva Bjerring, markedschef i Sweco Architects

Mindre grupper og fællesskab

Børnehuset består af to fløje der udgår fra det store uopvarmede orangeri. I hver fløj er der fire grupper med hvert sit rum og et større fællesrum, hvorfra der er udkig og udgang til gårdrummet. Indretningen giver både mulighed for at børnene kan være i mindre grupper og være en del af fællesskabet på tværs af grupperne. Huset inddeles ligeledes i forskellige zoner med forskellige stemninger, så børnene kan få forskellige oplevelser og udfoldelsesmuligheder i løbet af dagen. Udearealerne er tilpasset de nye forhold med nyt adgangs- og parkeringsareal samt en legeplads med læringsrum for henholdsvis vuggestuebørn og børnehavebørn. Friarealernes indretning og legeinventar er inspireret af Ved Fortets legeplads, og er også tilpasset til børn med særlige behov.

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Copy link
Powered by Social Snap