0 af 0 for ""

Gladsaxe

Børnehuset Svanen

Verdens første cirkulære børnehave 

Svanen er verdens første cirkulære børnehave – et børnehus til fremtiden med afsæt i fortiden og et pionerprojekt for bæredygtighed. Børnehuset opføres som cirkulært byggeri, hvor en del af materialerne fra den tidligere Gladsaxe Skole genanvendes, som betyder, at affaldsmængder minimeres og CO2-regnskabet reduceres.

Børnehuset Svanen er kåret som vinder af Danish Design Award 2022 i kategorien ‘Save Resources’ med dommerbemærkningen:

“Det er et unikt upcycling-projekt, der peger mod en bedre fremtid. Projektets cirkulære tilgang er fremragende. Det beviser, at det er muligt at spare ressourcer uden at gå på kompromis med design, brugeroplevelse eller kvalitet ved at genbruge eksisterende materialer i stedet for at producere nye”.

Lokation
Gladsaxe Kommune
Bygherre
Gladsaxe Kommune
Ydelser
Arkitekt- og landskabsarkitektrådgivning fra og med myndighedsprojekt til aflevering: Projekteringsledelse, projektering, bæredygtighedsledelse, kvalitetsstyring, fagtilsyn, projektopfølgning og aflevering
Areal
1270 m²
Samarbejdspartnere
NIRAS, Tscherning, Ason A/S, Aksel V. Jensen A/S Rådgivende ingeniører og Lendager
Status
Igangværende, forventes realiseret efterår 2022

Svanemærket og cirkulært byggeri

Den Gl. Gladsaxe Skole fra 1937 er fra en tid, hvor mange materialer rummer gode muligheder for upcycling med en række uproblematiske materialer for genbrug, særligt tegl og spærtræ. Vi anvender de upcyclede materialer der, hvor de giver mest identitet til byggeriet. Her kan et materiale skifte identitet og indgå i en ny sammenhæng fx ved at designe møbler eller rum af upcyclede materialer. For eksempel genanvendes udendørs legeredskaber fra Børnehuset ved Fortet ligeledes i det nye børnehus. Materialer, der ikke finde anvendelse i Børnehuset kanaliseres ud i andre byggerier i kommunen. Cirkularitet sikrer, at vi nedbringer aftrykket ved brug af materialer med allerede indlejret aftryk af ressourceudvinding, transport og byggeproces.

Svanen er udviklet med en ambitiøs dagsorden inden for både upcycling og Svanemærkning, som er en vigtig målsætning for byggerier til børn og unge i Gladsaxe Kommune.” lyder det fra Eva Bjerring, markedschef i Sweco Architects

Mindre grupper og fællesskab

Børnehuset består af to fløje der udgår fra det store uopvarmede orangeri. I hver fløj er der fire grupper med hvert sit rum og et større fællesrum, hvorfra der er udkig og udgang til gårdrummet. Indretningen giver både mulighed for at børnene kan være i mindre grupper og være en del af fællesskabet på tværs af grupperne. Huset inddeles ligeledes i forskellige zoner med forskellige stemninger, så børnene kan få forskellige oplevelser og udfoldelsesmuligheder i løbet af dagen. Udearealerne er tilpasset de nye forhold med nyt adgangs- og parkeringsareal samt en legeplads med læringsrum for henholdsvis vuggestuebørn og børnehavebørn. Friarealernes indretning og legeinventar er inspireret af Ved Fortets legeplads, og er også tilpasset til børn med særlige behov.

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Copy link
Powered by Social Snap