0 af 0 for ""

Frederikshavn Havn oppefra

Frederikshavn

Frederikshavn Havn

Totalrådgivning på udvidelse af Frederikshavn Havn

Som totalrådgiver for Aarsleff A/S har Sweco foretaget alle beregninger bag anlægget af de seneste to store udvidelser af Frederikshavn Havn, inklusiv en banebrydende og miljøsikker genbrugsfacilitet til ophugning af skibe og borerigge i Frederikshavn. Sweco har været involveret i havneudvidelsen i Frederikshavn over to etaper siden 2015.

Med de nye faciliteter har havnen fra 2018 kunnet modtage skibe på op til 330 meter. Samtidig gør de nye kajanlæg det muligt at modtage gods i større mængder og også større tankskibe.

Lokation
Frederikshavn
År
2020
Bygherre
Aarsleff A/S
Areal
Ca. 50 ha.
Ydelser
Totalrådgiver, tilbudsdesign, gennemførelse af geotekniske undersøgelser, planløsning og udarbejdelse af detailprojekt, samt opfølgning og tilsyn.
Entrepriseform
Totalentreprise
Verdensmål
8, 12 og 14
Foto
Aarsleff A/S

Anden etape blev igangsat sideløbende, hvor havnen fik etableret endnu en kajstrækning. Ydermere blev en del af den nye kaj indrettet med en meget stor skibsrampe, samt et decommissioning areal beregnet til at servicere og ophugge offshore borerigge og installationer. Dette har skabt yderligere arbejdspladser for de maritime virksomheder i lokalområdet.

Samlet rummer de marine konstruktioner 3,6 kilometer nye ydermoler og to nye molehoveder, samt 1000 meter nye kajer apteret med fendre, pullerter og stiger. Havnebassin samt sejlrende og svajebassin blev uddybet til 14 meter vanddybde, og de 2,8 mio. m3 uddybningsmateriale blev brugt til landinvinding via opfyldning.

De marine konstruktioner inkluderede kajbelægning med fast belægning, samt skærvebelægninger med underliggende tæt membran. Herudover adgangs- og serviceveje, belysning og elforsyning til kajstik, vandforsyning til skibe, afvanding samt spildevand fra skibe.

 

Frederikshavn Havn oppefra
Frederikshavn Havn oppefra med vindmøller

’Skidding area’ med Danmarks største skibsrampe

Havneanlægget består bl.a. af et nyt ’skidding area’ – et transportsystem, der er beregnet til at kunne tåle en ekstrem belastning på 60 tons pr. m2, når pensionsmodne skibe og borerigge trækkes op på land og bruges til nye formål. Skidding-området er en del af et 290.000 m² stort areal, som recycling-værftet M.A.R.S. Europe har lejet, og som også omfatter Danmarks største og dybeste skibsrampe på 9.540 m2, der kan håndtere to store skibe på rampen samtidig.

Området er funderet på 2.300 betonpæle og er forstærket med en kraftig betonplade langs kajen. Arealet er således indrettet til at optage og håndtere meget tunge laster som skibe, borerigge og platforme. I forbindelse med projektet var der særlige/strenge krav til sætninger fra M.A.R.S’ side.

Udover den store skala og de mange tons, som området skal kunne håndtere, er det første gang, der er lavet et ‘skidding area’ på en løsjordsopfyldning.

200 nye jobs med fokus på genbrug

Med havnens nye genbrugsfacilitet har Frederikshavn fået en arbejdsplads med fokus på sikkerhed, genbrug og genanvendelighed, og som ventes at skabe op mod 200 nye jobs. Anlægget bliver omdrejningspunkt for den største genanvendelse af offshore-installationer i Danmarkshistorien.

Frederikshavn Havn oppefra
Vil du vide mere om vores projekter?
Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.