0 af 0 for ""

Skejby Sygehus legeplads

Aarhus

Skejby Psykiatrisk Center

Driftsoptimerede faciliteter til de psykisk syge patienter

I januar 2019 afløste Nyt Psykiatrisk Center i Skejby det over 150 år gamle psykiatrihospital i Risskov ved Aarhus.

Nyt Psykiatrisk Center er bygget i forlængelse af det kommende universitetshospital i Aarhus og omfatter en voksen- og en børnepsykiatrisk afdeling med ambulatorier og sengeafsnit med toilet- og badefaciliteter på i alt 40.000 m2. Det forbindes til en selvstændigt beliggende retspsykiatri på 10.000 m2 via en tunnel.

Sweco har også stået for samtlige ingeniørdiscipliner på dette komplekse OPP-projekt.

Lokation
Aarhus
År
2019
Bygherre
KPC
Areal
50.000 m2
Ydelser
Commissioning, samtlige ingeniørdiscipliner
Entreprisesum
DKK 1.3 mia.
Arkitekt
Arkitema Architects
Skejby psykiatrisk afdeling skranke
Skejby psykiatrisk afdeling interiør

Commissioning og de særlige krav til OPP-projekter

I OPP-projektet på Nyt Psykiatrisk Center har det været projektteamets ansvar, at økonomi, drift og teknik fungerer optimalt i 30 år fra kontraktens underskrivelse. Derfor er commissioning, der inkluderer drift og vedligehold, en af de vigtigste ingeniørdiscipliner på projektet. Sweco har været med fra start og har derfor haft mulighed for at gå i detaljer. Commissioning-processen har sikret sammenhæng mellem krav og byggeproces med fokus på:

– Komponenternes funktion, pris og udseende
– Parametre såsom rengøringsvenlighed, holdbarhed og serviceintervaller

Et OPP-projekt stiller markant større krav til ingeniørrådgivningen end traditionelle byggeprojekter, fordi ingeniørerne skal mestre samtlige ingeniørdiscipliner i projektet. Særligt kravene til energidesign og valg af de tekniske installationer er høje; dels pga. OPP-projektet, dels fordi Nyt Psykiatrisk Center i Skejby bliver bygget til at opfylde energikravene i Bygningsreglement 2020.

Swecos commissioning-proces har blandt andet omfattet følgende fagområder: HVAC, indeklima, klimaskærm, elinstallationer, varmeinstallationer, køleanlæg med tilhørende installationer og styring. Swecos commissioning-team har haft den koordinerende og styrende rolle for alle faser i commissioning-processen.

Slutbrugerne inddrages

Udover at have fokus på de bedste tekniske løsninger og den mest optimale drift og vedligeholdelse har Sweco haft slutbrugeren i centrum. Et optimeret brug af dagslys og en fornuftig logistik har været med til at sikre, at patienter, personale og pårørende får en god hverdag.

Derudover har Sweco og arkitekten løbende afholdt workshops og brugermøder med medarbejdere og patient- og pårørendeorganisationer for at skabe de mest optimale rammer for slutbrugerne.

Udover Nyt Psykiatrisk Center omfatter OPP-projektet også anvendelsen af det mere end 160 år gamle Psykiatrisk Hospital i Risskov. De gamle, fredede bygninger er efter 2019 begyndt forvandlingen til en ny bydel med 110.000 m2 boliger i et af Aarhus’ mest attraktive områder.

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.