0 af 0 for ""

Aarhus Stadion fra luften

Aarhus

Aarhus Stadion – Skovens Arena

Skovens Arena – nyt banebrydende stadion i Aarhus

Det nye Aarhus Stadion er inspireret af sine omgivelser og klubhistorie og har en ambition om at blive en ny katalysator for AGF’s fans og for byen, forstærke klubbens identitet samt blive et nyt vartegn for det nationale og internationale fodboldmiljø.

’Skovens Arena’ er tegnet af Zaha Hadid Architects i samarbejde med Sweco og Sweco Architects samt Tredje Natur ApS. Som integreret rådgiver har Sweco sikret den vigtige lokale forankring, udviklet selve designet af stadion og haft ansvaret for alle ingeniørdiscipliner.

Aarhus Stadion – Skovens Arena er udvalgt som finalist til World Architecture Festival 2023 i kategorien ‘Future Projects – Leisure-led Development’.

Lokation
Aarhus
Bygherre
Aarhus Kommune
Arkitekter
Zaha Hadid Architects | Sweco Architects | Tredje Natur
Ingeniørrådgiver
Sweco
Kapacitet
24.000 tilskuerpladser

Designet til Kongelunden

Skovens Arena er inspireret af skoven og de store, gamle stammer, der omkranser byens stadion i Kongelunden.

Den arkitektoniske profil forholder sig tæt til sin historiske kontekst ved Stadion Allé, skoven og kirken. Karakteristisk er de hvide søjler, som er inspireret af de omgivende træers profiler – de strækker sig op, rækker ud og dækker områderne omkring stadion samtidig med, at de danner en kæmpe krone, der favner hele stadion.

Søjler, lameller og et transparent udvidet tag skaber en yderligere reference til skoven og giver samtidig en oplevelse af storhed. Det nye stadions tag er designet til at maksimere vejrbeskyttelsen og øge komfortniveauet.

Samtidig renoveres og bevares den oprindelige stadionbygning med sin intense røde farve og hvide ornamentik for at dyrke den historiske sjæl og charme, som alle i og omkring klubben forbinder med Aarhus Stadion.

»Vinderprojektets stærke manifestation inviterer og rækker ud til omgivelserne og passer godt til stedet. Skovens Arena er samtidig så markant og ikonisk, at det vil blive husket som et særligt stadion.«

Intens fodboldoplevelse

Siden den gamle Århus Idrætspark blev ombygget for over tyve år siden, har fodbold-publikummet i Aarhus længtes efter et intimt og stemningsmættet stadion uden løbebaner.

Det nye, moderne stadion bringer fansene meget tæt på banen og giver mulighed for at dyrke en intens kulisse. Det nye fodboldstadion får plads til op til 24.000 tilskuere.

Hertil skaber projektet et væld af offentlige rum, der kan bruges 365 dage om året som en attraktion, når der ikke er kampe. På den måde bliver stadion en revitalisering af hele stadionområdet.

Aarhus Stadion
Aarhus Stadion fra luften
Aarhus Stadion

Fra tegninger til konkret byggeri

Bygherre på det nye Aarhus Stadion er Aarhus Kommune og stadionbyggeriet finansieres af to donationer på samlet 500 millioner kroner fra Salling Fodene og Lind Invest. Derudover står AGF klar til at skyde op til 150 millioner kroner ind i projektet.

Det tegnede forslag til et nyt stadion skal kvalificeres i løbet af første halvdel af 2023 i samarbejde mellem Aarhus Kommune, vinderteamet og AGF. Parallelt med den proces bliver den entreprenør, der skal stå for opførelsen af det nye stadion fundet.

I anden halvdel af 2023 bliver byggeriet planlagt i detaljer, inden nedbrydningen af det nuværende stadion så småt begynder i 2024. Byggefasen forløber over fire etaper frem mod den forventede indvielse af byens nye stadion i løbet af 2026.

Det vindende teams roller og ydelser i projektet

Zaha Hadid Architects: Totalrådgiver med ansvar for det overordnede design
Sweco: Lokal arkitektonisk forankring og design af stadion. Desuden ansvarlig for alle ingeniørdiscipliner, herunder vind, akustik, klima, konstruktion, bæredygtighed, ventilation, VVS og el
Tredje Natur: Landskab

 

  • Med vores lokale forankring i byen og forståelse af det unikke ved stedet, ved konteksten og den sjæl og identitet, man forbinder med AGF og med Aarhus, har vi designet et stadion, som ikke kan ligge andre steder end netop i Kongelunden i Aarhus.

    Peter Kristiansen
    Sagsarkitekt på Aarhus Stadion-projektet
    Sweco Architects

Vil du vide mere om vores projekter?
Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.