0 af 0 for ""

Aarhus

Regina

Fra nedlagt hotel, biograf og butiksarkade til levende shopping og boliger

Efter en omfattende transformation danner Regina-bygningen centralt i Aarhus i dag rammen om butikker, kontorer, et fitnesscenter, en café og er hjem for ca. 100 mennesker centralt i byen.

Lokation
Aarhus
År
Realiseret, 2018
Bygherre
Capital Investment
Areal
10.000 m²
Samarbejdspartnere
CJ Group | Tri-Consult

Midt på Aarhus’ pulserende gågade – i krydsfeltet mellem Rådhuset, Banegården og Domkirken, og omgivet at midtbyens huse, menneskemylder og butikker – ligger Regina-bygningen. Mere centralt i byen bliver det ikke.

Transformationen af Regina er et eksempel på, hvordan man renoverer en historisk og bevaringsværdig bygning centralt i byen og revitaliserer den med nye funktioner, så der pustes nyt liv i både bygningen og den omkringliggende by i alle dagens timer.

Regina-bygningen er oprindeligt opført som hotel og biograf, og har siden 1980’erne huset kontorlokaler og en butiksarkade, som gennem lange periode har stået tom og ubenyttet hen. I 2016 blev en gennemgribende transformation af Regina-bygningen igangsat med en vision om at inddrage arkade og butikker i en samlet revitalisering af butikslivet, og samtidig omdanne store dele af bygningens erhvervsfaciliteter til boliger med attraktive udearealer centralt i byen.

Attraktive boliger med beplantede uderum centralt i byen

Et af projektets hovedgreb har været at omdanne størstedelen af bygningen kontorlokaler til store 2- og 3-værelses lejligheder. Regina rummer i dag 38 lejligheder og er hjem for ca. 100 mennesker centralt i Aarhus. Indretningen af lejlighederne har fokus på gode dagslysforhold og på at bevare bygningens iboende kvaliteter og fine detaljer, som bl.a. originale vinduespartier og loftsbjælker.

Den største forandring er sket i bygningens baggård, som fuldstændig har ændret funktion og karakter efter transformationen. Indretningen af gårdrummet, der tidligere havde karakter af baggård og uden opholdsmæssige kvaliteter, er et eksempel på, hvordan et uudnyttet rum i byen er inddraget og opgraderet med helt nye funktioner, som øger stedets opholdsmæssige værdi markant. I dag er der skabt et attraktivt gårdrum, der tilfører stor værdi for bygningens beboere med forskellige zoner til både ophold og aktiviteter – her er der skabt en fælles attraktiv oase centralt i byen, hvor beboerne kan mødes, samles, slappe af, tumle med børnene og dyrke blomster og planter i de mange plantebede.

Taget af den gamle biografsal og kuplen er beklædt med sedumtage, som udover sine æstetiske kvaliteter, har integreret regnvandshåndtering, der aflaster byens kloaksystemer ved regnskyl. Derudover bidrager tagene til biodiversiteten i byen ved at danne hjem for bl.a. insekter, og sommerfugle.

En transformation med afsæt i Høeg-Hansens arkitektoniske idéer

Baggårdens nyetablerede runde terrasse er designet i tråd med Regina-bygningens oprindelige formsprog, som flere steder er præget af runde, organiske former, der går igen på bl.a. kuplen, det afrundede hjørne på facaden og bygningens afrundede indgangspartier. Derudover er også de nyetablerede private altaner, gelændere og trappegange designet i tråd med bygningens oprindelige arkitektur og formsprog.

I dag står Regina-bygningens facader, efter en nænsom bearbejdning, i sin originale form med bl.a. oprindelige facadepartier, indgangspartier og vinduer på de øvre etager. Flere steder er detaljer også ført tilbage til sin oprindelige form efter nærstudie af Høeg-Hansens tegninger for at bevare og styrke stedets arkitektoniske kulturarv – eksempelvis har man igen hængt runde, elegante glaslamper på facaden for at indramme hovedindgangen, og bygningens store butiksvinduer er ført tilbage til sin oprindelige størrelse. I dag fremstår bygningen mere åben og indbydende end førhen, hvilket i højere grad understøtter bygningens forbrugerrettede funktion.

Efter transformationen er Regina genskabt et åbent sted på Aarhus gågade og en bygning, som nu lever i både dag- og aftentimerne – en stor modsætning til tidligere, hvor gaden ofte har været tom efter butikkernes lukketid. Med kombinationen af boliger, erhverv, retail, café og fitnesscenter er der skabt et overlap af forskellige funktioner, der tilfører en strøm af mennesker som bor, besøger, motionerer, og arbejder i bygningen, og som smitter af på byens liv. I dag er Regina igen et sted, hvor mennesker stopper op og mødes.

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Copy link
Powered by Social Snap