0 af 0 for ""

Grøn facade på P-hus Sortebrødre Plads

Roskilde

P-hus Sortebrødre Plads

Et innovativt p-hus med en markant grøn identitet

Med en innovativ teglkappe integrerer det nye p-hus på Sortebrødre Plads i Roskilde sig nænsomt i det historiske bymiljø. Samtidig bidrager p-huset til byrummet med markante hængende haver, der rummer flere bæredygtige og sociale fordele. Bag ved den grønne facade løber store udvendige trappeforløb, inspireret af Babylons hængende haver, som brugere og besøgende motiveres til at bruge på deres vej op igennem huset.

Lokation
Roskilde
År
Realiseret, 2018
Bygherre
Roskilde Kommune
Areal
13.500 m2
Ingeniør
COWI A/S
Bygherrerådgiver
Moe A/S
Samarbejdspartnere
5E Byg A/S
Facadedetalje på p-hus Sortebrødre Plads
Grøn facade på P-hus Sortebrødre Plads

En plantefacade med bæredygtige fordele

”Et centralt element i designet af det nye p-hus i Roskilde er de hængende haver, som pryder hele bygningens vestfacade og giver bygningen en markant grøn identitet. Udover sine æstetiske kvaliteter bidrager plantevæggen og facaden med en række sociale og bæredygtige fordele til byrummet,” fortæller Nikolaj Effert Jonassen, arkitekt hos Sweco Architects, om den grønne facade.

Bag den grønne facade løber store, udvendige trapper med siddeplateauer og bænke. Her inviteres byens borgere til ophold og motiveres til at benytte landskabstrappen op til de forskellige etager i stedet for at bruge den indvendige elevator.

Derudover er den grønne facade luftrensende og konverterer CO2 til ilt, ligesom den fungerer lydabsorberende i byrummet ved at optage mere lyd end en traditionel facade. På den måde bidrager huset og væggen, som er udviklet i samarbejde med det hollandske firma Sempergreen, aktivt til byen som mere end blot et p-hus.

P-hus Sortebrødre Plads

Integreret i den historiske bykerne med en innovativ teglkappe

Roskilde er en by, som emmer af historie og kultur, og p-huset på Sortebrødre Plads er arkitektonisk udformet med blik for sine historiske omgivelser, der er præget af smukke bygninger med en høj materialekvalitet og fine murstensdetaljer. Det rå p-hus er derfor indkapslet med en innovativ rød teglkappe, der giver huset en enkel og detaljeret facade, som indskriver sig i konteksten og patinerer pænt på samme måde som de omkringliggende bygninger.

”Det har været en særlig opgave at tegne huset, og vi har i vores proces kigget langt tilbage i Roskildes kulturhistorie for at forstå, hvilket bymiljø huset skulle integreres i. Med sin beliggenhed på Kulturstrøget – tæt på Domkirken, der er på Unescos verdensarvsliste – indskriver p-huset sig i et særligt kulturarvstungt miljø. For at indgå naturligt i området genfortolker p-huset sine historiske omgivelser i et nutidigt arkitektonisk udtryk,” fortæller Nikolaj Effert Jonassen.

Det nye p-hus rummer 500 parkeringspladser fordelt over 10 forskudte niveauer.

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.