0 af 0 for ""

Materialer og klimapåvirkning – EPD

Med en miljøvaredeklaration (EPD – Environmental Product Declaration) kan I kommunikere jeres produkters eller tjenesters miljøydelse på en troværdig, transparent og standardiseret måde.

I Sweco udarbejder vi miljøvaredeklarationer på byggevarer og bistår også med rådgivning om, hvorledes produktionen kan optimeres, så klimapåvirkningen og andre miljøbelastninger fra produktionen minimeres. Vi hjælper både byggevareproducenter, industrivirksomheder og andre materiale- og systemleverandører med beregninger, kvalitetssikring og sparring.

En EPD er et tredjepartsverificeret dokument, som baserer sig på en livscyklusanalyse (LCA) og udarbejdes i overensstemmelse med de produktspecifikke regler, som produktet er underlagt. Beregningerne foretages iht. den europæiske standard EN15804+A2, som bygger på ISO standarderne ISO 14040 og 14044. En EPD  omfatter ikke kun klimaaftryk (CO2-udledning), men også faktorer som affald, restprodukter, kemiske bestanddele etc. gennem alle faser af produktets livscyklus.

Læs mere om vores arbejde inden for LCA her

Kommuniker miljøpåvirkning med en miljøvaredeklaration (EPD)

En EPD indeholder produktrelateret information med blandt andet beskrivelse af produktets funktion, anvendelsesområder og fremstillingsproces samt indholdsdeklaration og redegørelse for miljøpåvirkningen gennem hele livscyklussen, hvilket giver et godt grundlag for forståelse og mulighed for at finde forbedringstiltag. En EPD kan også bruges som grundlag for markedsføring, og det bliver mere og mere almindeligt, at kunder efterspørger eller stiller krav om EPD’er i udbud.

Med en EPD kan I opbygge tillid hos jeres kunder ved at forsyne dem med nødvendig information for deres beslutningsprocesser. I takt med at bæredygtighedskravene stiger, giver en EPD et dokumenteret grundlag for jeres virksomheds bæredygtighedsarbejde. Miljøvaredeklarationerne kan også bruges af LCA-konsulenter, arkitekter og ingeniører og indgår typisk i beregningen af en bygnings klimapåvirkning gennem en bygnings-LCA, som bl.a. udarbejdes i forbindelse med en DGNB-certificering af et byggeri og klimakravet i bygningsreglementet der trådte i kraft 1. januar 2023.

Ved udarbejdelsen af en EPD får I

 1. kontakt til 3. partsverifikator for at indgå en aftale om en uafhængig 3. parts verifikation
 2. håndtering af registreringsprocessen hos den valgte EPD programoperatør
 3. support til dataindsamling, hvor Sweco klæder jer på til at finde de relevante data frem for jeres produktion
 4. opbygning af LCA-model i dedikeret LCA-software, LCA for Experts, hvor vi har adgang til to databaser; ecoinvent og professional database
 5. beregning af miljøpåvirkninger og gennemgang af resultater og hotspot, hvor I vil få en forståelse af, hvor de store udledninger i produktionen ligger og dermed potentiale for optimering. LCA-resultaterne kan derfor aktivt benyttes til optimere og forbedre produktionen af produktet
 6. udarbejdelse af LCA-baggrundsrapport og EPD

Fordele ved at samarbejde med Sweco om produktspecifikke EPD’er

Vi leverer tværfaglig helhedsorienteret rådgivning
Vi forstår behovet hos industrivirksomheder, producenter og leverandører
Vi har stor erfaring og indgår i stærke internationale branchenetværk
Vi følger den forskningsmæssige udvikling tæt og selv bidrager til udviklingen på området

Udvalgte referencer

Sweco har publiceret over 30 EPD’er inden for forskellige EPD-systemer (EPD International, EPD Norge og EPD Danmark). Vi har etablerede kontakter inden for EPD-programmerne og med tredjepartsverificere, hvilket letter projektgennemførelsen.

Udvalgte referencer tæller bl.a.

 1. DS Stålprofil, 
 2. Uniplan
 3. Knudsen Kilen
 4. Skagen Trådindustri 
 5. J. A Plast

Nana Lin Rasmussen

Bæredygtighedsspecialist og LCA-specialist
Morten Ryberg

Morten Ryberg

Senior bæredygtighedsspecialist / Bæredygtighed
Interesseret i EPD?
Send os dit spørgsmål, og vi kontakter dig.
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.