0 af 0 for ""

Mjøstårnet

Norge

Mjøstårnet

Verdens højeste træbygning er eksemplarisk brandsikret

Lidt uden for Oslo, i byen Brumunddal ved søen Mjøsa, knejser Mjøstårnet. Verdens højeste træbyggeri med sine 18 etager fordelt på 85,4 meter. Tårnet har bærende konstruktioner i træ og facaden består af præfabrikerede facadeelementer i træ.

Lokation
Brumunddal | Norge
År
Realiseret, 2019
Bygherre
AAB Invest A/S
Kunde
Hent A/S og Moelaven Limtre AS
Arkitekt
Voll Arkitekter
Størrelse
15.000 m2
Ydelser
Detailprojektering, konstruktioner, akustik og brandsikring
Foto
Moelven

Højhuset rummer mange funktioner: Stueetagen er offentlig og indeholder en lobby, reception og restaurant samt en svømmehal. På de næste etager er der møde- og konferencefaciliteter, kontorer, hotelværelser og 27 private lejligheder. Bygningens øverste etage består af en penthouse og en offentligt tilgængelig udkigsplatform.

Mjøstårnet træsamling
Mjøstårnet trædetalje

En brandteknisk udfordring

Den multifunktionelle brug betyder, at der er en bred skare af brugere i bygningen, og det er i sig selv en brandteknisk udfordring, der indebærer mere løbende kontrol med bygningen.

”Den store udfordring ved at bygge så højt i træ er først og fremmest at skabe en konstruktion, der er tilstrækkeligt stærk, og som ikke svajer for meget i vinden. Her valgte man en kombination af en gitterkonstruktion og påstøbning af beton i de øverste etagedæk. Det giver tårnet stabilitet og bidrager til bedre lydisolering mellem boligerne,” forklarer Hjalte Bengtsson.

I løbet af sine tre år i Sweco Norge var Hjalte involveret i brandsikringen af Mjøstårnet:

”Mjøstårnet er eksemplarisk brandsikret. Bygningen er designet, så limtræskonstruktionerne, der er benyttet, i tilfælde af en brand vil danne et tykt kullag, der bremser ilden. Når inventaret er brændt væk, vil branden i konstruktionerne dø ud af sig selv. Konstruktionerne vil være helt sorte, men kullet kan skrælles af, og under overfladen er der friskt træ. Træet brandbeskytter på den måde sig selv,” forklarer Hjalte Bengtsson, og tilføjer, at han vil føle sig mere tryg i Mjøstårnet end i et tilsvarende standardhøjhus i beton i Danmark.

Mjøstårnet vandt Norwegian Tech Awards, Building & Construction, i 2018 og modtog guld i New York Design Award 2018 i kategorien “Architecture – Mixed Use – International”.

Mjøstårnet er opført i totalentreprise af totalentreprenøren Hent AS for bygherren AB Invest AS. Projektet er afleveret og taget i brug i marts 2019.

Mjøstårnet facadedetaljer

Vil du vide mere om vores projekter?

Send os dit spørgsmål, og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.