Et Sweco-initieret tværfagligt innovationsprojekt om den fremtidige indretning af Danmarks areal
I Det Planetære Projekt udforsker vi mulige scenarier for at indrette Danmarks areal, så vi skaber et samfund, der er i overensstemmelse med de planetære grænser. I dette innovationsprojekt ser vi kloden som vores kunde. Det tvinger os til at tænke ud af boksen og sætter os fri af normale hensyn.
Danmark som case
Danmark er den oplagte case, for vi er det land i EU med mest opdyrket areal og mindst uberørt natur. Vores innovationsdirektør og leder af Det Planetære Projekt i Sweco, Karl-Martin Buch Frederiksen uddyber:
”Særligt de seneste 100 år har vi mennesker skabt uhensigtsmæssige mutationer af landskabet. Vi har derfor sat os for at undersøge, hvad vi skal gøre for at planlægge Danmarks areal på ny, så vi som samfund lever i overensstemmelse med de planetære grænser.”
Seneste nyt
Vi inddrager og samarbejder
Vi har udpeget 35 forskellige fagligheder i Sweco som Det Planetære Projekts taskforce, heriblandt biologer, bæredygtighedsspecialister, geologer, sociologer, økologer, jurister, arkitekter, ingeniører, landskabsarkitekter, planlæggere og økonomer. Den Planetære Taskforce er den drivende kraft, men projektet inddrager også viden og indgår i dialog med eksperter, forskere og andre relevante samfundsaktører, der ønsker at bidrage til at løse de planetære udfordringer gennem samarbejde og gensidig nysgerrighed. Vi er allerede i dialog med flere samfundsaktører og søger løbende efter nye samarbejdspartnere.
Pixelær metode
Metoden i Det Planetære Projekt består i at undersøge, hvilke menneskeskabte mønstre klodens areal består af, hvilken påvirkning de har på klodens økosystem, og hvordan vi skaber tværfaglige visioner for et samfund i overensstemmelse med de planetære grænser. I den første fase af projektet vil taskforcen sammen med relevante samfundsaktører undersøge og diskutere centrale planetære pixels som landbrug, infrastruktur, kyster.
Det Planetære Projekt er lanceret, støttet og drevet af den rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed Sweco Danmark. Med afsæt i rådgiverhusets tværfaglige taskforce bestående af specialister med bred og dyb faglig viden og i samarbejde med eksterne interessenter er ambitionen med projektet at udforske scenarier for en fremtidig arealanvendelse, der respekterer de planetære grænser.
Karl-Martin Buch Frederiksen
Innovationsdirektør og leder af Det Planetære ProjektKristoffer Bohr Grønbæk
Kommunikationspartner