Spaceplanning
Arbejde er en aktivitet. Ikke et sted.
Ændrede arbejdsmønstre og fokus på bæredygtighed ændrer virksomheders måder at indrette sig på
Corona har fået os til at ændre adfærd og har vist os, at vi godt kan arbejde flere forskellige steder og i flere forskellige miljøer: Faktisk synes de fleste af os, at det er rart at have alternativer til det klassiske arbejdsbord. Det har betydning for de krav, vi stiller til vores arbejdspladser.
I dag byder den gode arbejdsplads på funktionalitet, fleksibilitet, hjemlighed og identitet tilsat et mere fremtændende fokus på bæredygtighed. Her kigger Mette Gravergaard, kreativ chef i Sweco Architects, på tendenser, der præger fremtidens arbejdsplads.
1. Reducér antallet af kvadratmeter – et skridt mod mere bæredygtig virksomhedsdrift
Mange virksomheder opsætter i disse år målsætninger for at nedbringe deres klimaaftryk og drive en mere bæredygtig virksomhed. Her kan nye vaner og arbejdsmønstre være store bidragsydere til det mål. Kontorer er dyre at holde i gang – det kræver vand, varme, lys og personale for blot at nævne nogle få eksempler. Hvis vi alle – eller bare nogle af os – begynder at implementere faste hjemmearbejdsdage i løbet af ugen, kan vi kan reducere pladsmængden på de fleste arbejdspladser med op til 20 % uden at gå på kompromis med funktionalitet og arbejdsglæde. Det handler om, at vi skal indrette os mindre men smartere.
2. Vi kan indrette fremtidens arbejdsplads til at modstå pandemier
Lige nu stiller mange virksomhedsledere nok sig selv spørgsmålet, om totale nedlukninger af samfund og arbejdspladser bliver tilbagevendende hændelser, som vi skal forholde os til. Forskning har vist, at smitte ofte breder sig, når der er store forsamlinger, som opholder sig tæt i lang tid ad gangen – derfor giver arbejdspladsen en virus som Covid-19 optimale muligheder for at sprede sig. Hvis pandemier bliver en mere fast del af vores virkelighed, kan vi gøre meget med indretningen af arbejdspladsen for at opretholde krav om hygiejne og afstand.
For det første skal vi geare vores arbejdsplads til at samarbejde på afstand. Både nu og i fremtiden. Samtidig kan måden vi opstiller fx skriveborde understøtte afstandskrav, så vi i fremtiden ikke behøver at sidde på hvert andet bord i perioder med nedsat kapacitet. Nedenfor ses en løsning, som vi har udarbejdet for en kunde. Her er antallet af arbejdspladser reduceret fra 100 til 80, og kontormiljøet indrettet med behørig luft mellem de enkelte borde – og det endda uden, at kunden er gået på kompromis med det ønskede antal arbejdspladser.
Da vi selv begyndte at have fokus på bæredygtighed, var det svært at få mange kunder med på, fordi det ikke var italesat i samfundet. Men nu er bæredygtighed fremtrædende i debatten, og der er kommet en ny generation på arbejdsmarkedet, der ser det som et naturligt element, så kunderne er helt med på bæredygtighedstanken i dag” – Mette Gravergaard, kreativ leder
3. Vi skal se arbejde som en aktivitet – ikke et sted
Ovenstående løsning kan lade sig gøre, fordi vi ved, at den almindelige medarbejder i snit kun tilbringer 50 % af sin arbejdstid ved sit skrivebord. Dagens andre timer går med møder, uformel sparring, i kantinen, til arrangementer, i tekøkkenet osv. Når vi lægger flere hjemmearbejdsdage til det regnestykke, kan rigtig mange virksomheder have glæde af at tænke i pladsoptimering af arealer og minimering af antallet af skriveborde til fordel for flere aktivitetsbaserede zoner.
På den aktivitetsbaserede arbejdsplads indretter vi zoner til forskellige formål i åbne miljøer: Højsofaer til fordybelse, loungeområder til uformelle møder og sparring, mødeborde, telefonbokse til samtaler, højborde til idegenerering og skrivebordsområder, hvor man kan tjekke ind på et skrivebord, når man har behov for det. Med nye arbejdsvaner skal vi tænke i måder at videreudvikle den aktivitetsbaserede arbejdsplads – fx skal vi tænke mange flere opkoblingsmuligheder ind i rummene, så arbejdspladsen understøtter det effektive digitale møde.
4. Tænk multifunktionalitet
Når vi pladsoptimerer vores kontorarealer, er det også oplagt at tænke i arealer, som har mere end én funktion. Store, tomme atrier og dedikerede kantiner er fortid – vi vil se flere multifunktionelle rum, som ændrer karakter henover dagen. Flere virksomheder gør det allerede, men der er mange, som kan lære af det – en kantine kan sagtens være mødestationer om dagen, kantine i frokostpausen og samlingspunkt om aftenen.
5. Den identitetsskabende arbejdsplads er mere afgørende end nogensinde
Noget af det mest afgørende, som jeg tror, de seneste måneders lockdown har lært os, er, at mange – på trods af fordelene ved hjemmearbejde – har brug for et sted at høre til rent arbejdsmæssigt. Derfor er den identitetsskabende arbejdsplads mere afgørende end nogensinde før. Rum som fysisk ramme for vores arbejde kan indrettes, så de understøtter visse aktiviteter og handlemønstre. Men rum taler også til vores følelser. Vi ved, at rum understøtter virksomhedens kultur, brand og image.
Mette Gravergaard
Teamchef for Space Planning & Indretning