Med de senere års stigende vandstand i havet og hyppigere tilfælde af voldsomme stormfloder, der ødelægger store materielle og uerstattelige værdier, kan jeg godt forstå, at mange kommuner kan være motiveret til at bygge en høj og effektiv barriere mod vandet. Dilemmaet er, at det ’farlige vand’ jo også bringer os værdi og har kvaliteter, som vi skal holde fast i.
Derfor vil jeg argumentere for, at vi i stedet for simple, høje barrierer udvikler stedspecifikke kystbeskyttelsesløsninger, som er dynamiske og kan tilpasses de lokale udfordringer og de klimascenarier, vi løbende opdaterer. Der er ingen tvivl om, at vi skal skabe løsninger, som er klar til den ene dag om året, hvor stormfloden kommer, men vi skal også designe løsningen, så vi resten af året har adgang til det vand, vi alle sammen er draget af.
En anden vigtig pointe, der taler for de dynamiske kystbeskyttelsesløsninger, er, at forudsigelserne om klimaforandringer er behæftet med meget stor usikkerhed. Vi ved, at havene omkring os kommer til at stige, men ikke hvor hurtigt. Og vi har en forventning om, at der sker ændringer i vejrfænomener, men ved ikke præcist hvordan. Derfor er det vigtigt, at vi bygger løsninger, som vi relativt nemt og uden voldsomme omkostninger kan tilpasse det scenarie, vi forhåbentlig bliver bedre og bedre til at forudsige.