BILLIG CO2-NEUTRAL VARME TIL VÆKST I TREKANTSOMRÅDET

Skærbækværket omstiller fra naturgas til træflis. Det betyder, at kunderne i Trekantsområdet kan se frem til en grønnere og billigere varme og fortsat høj forsyningssikkerhed. Derudover vil værket opnå en langt højere fleksibilitet i brændselsvalg og effektivitet i driften.

Fakta

Kunde: DONG Energy A/S.

Periode: 2012 – 2017. 

Lokalitet: Fredericia, Danmark.

Beskrivelse

Beslutningen om at ombygge Skærbækværket blev drevet af transmissionsselskabet TVIS' krav: Varme produceret af vedvarende energi til den mest fordelagtige pris. Med projektet har det været muligt at skabe et solidt forretningsgrundlag for varmeforsyningen og mulighed for at forsyne nye kunder, der samtidig opfylder TVIS’ ambition om at levere miljøvenlig fjernvarme til Trekantområdet.

Ved at udnytte eksisterende kraftværksfaciliteter og Skærbækværkets beliggenhed kunne Sweco designe et kraftvarmeværk til den laveste anlægssum. Dette bidrog til, at DONG Energy vandt fjernvarmeforsyningsaftalen. Ved at bygge i forbindelse med et eksisterende kraftværk er det også muligt at skabe høj fleksibilitet, fordi muligheden for naturgas som brændsel fra det eksisterende værk bibeholdes. Værket kan enten køre på flis alene, på naturgas alene eller på en kombination af begge.

Der var flere vigtige faktorer for DONG Energy i forbindelse med projektet. Økonomien spillede en stor rolle, da DONG Energy ønskede en lav anlægssum, men samtidig havde behov for lave driftsudgifter for at give TVIS de rigtige priser. Rettidig idriftsættelse, uden at gå på kompromis med de høje sikkerhedskrav, var desuden meget vigtigt. Dette blev b.la. sikret med en skarp tidsplan og ved at forhandle leverandøraftaler i hus meget tidligt.

Projektet implementeres af medarbejdere fra Sweco Danmark og Sweco Sverige. Sweco er ansvarlig for ingeniørrådgivning i analyse-, modnings- og udførelsesfasen. Ved at inddrage Sweco Sverige var det muligt at trække på erfaring fra svenske kraftværksbyggerier og derved sammensætte det bedst mulige team.

Skærbækværket er desuden det første danske Sweco-projekt, der kan besøges i virtual reality.