Commissioning viser sin værdi og berettigelse

Swecos Facilities Management gennemførte en commissioning-proces på udvidelsen af Dalby Skole i Kolding Kommune i sommeren 2020. Kvalitetsstyringsprocessen fandt 56 fejl og mangler, der blev udbedret, så bygningerne og indeklimaet var i orden inden skolestart.

Fakta

Hvad er commissioning?

Commissioning, ofte forkortet Cx, er en kvalitetsstyringsproces opfundet i USA, hvor den har været brugt i skibsindustrien til at sikre, at drift af skibe fungerer optimalt. Senere er metoden overført til bygninger, hvor Cx bruges til at forbedre udførelsen af et projekt, og som fokuserer på at verificere og dokumentere, at et byggeri og dets installationer er planlagt, projekteret, installeret, testet, betjent og vedligeholdt, så det lever op til bygherres krav.

Kilde: Dansk Standard.

Commissioning på udvidelsen af Dalby Skole

Delydelserne var bl.a.:

 • Udtage commissioning-krav fra kommunens standard byggeprogram
 • Driftsorienteret granskning af hovedprojekt
 • Kontrol på byggepladsen i byggefasen for overholdelse af commissioning-krav
 • Tværfaglige test af de færdige installationer
 • Sikre undervisning af driftspersonale
 • Sikre korrekt og fyldestgørende dokumentation

Commissioning opdager alt fra banale fejl til kritiske og skjulte, tekniske fejl

På Dalby Skole fandt man 56 fejl og mangler, bl.a:

 • Låger kunne ikke åbnes helt op på ventilationsanlæg pga. skråvæg. Cx-processen sikrede opmærksomhed på problemet
 • En ud af fire radiatorer i samme rum var kold, selvom der er varmekrav. Kredsen kunne ikke spores, da pex-rør ikke var opmærket ved fordeler-arrangement
 • Ved to ventilationsanlæg havde det lille anlæg fået den store vandmængde og omvendt. Det ville betyde, at det ene anlæg ikke ville kunne levere varme nok om vinteren.

Efter dårlige erfaringer med fejlbehæftede byggeprojekter og dårlig drift på nogle af Kolding Kommunes bygninger, besluttede kommunen at gennemføre sit første commissioning-projekt i 2014. Baseret på erfaringerne fra projektet gjorde kommunen i 2018 commissioning til et krav på alle anlægsprojekter større end 15 mio. kr.

Selvom commissioning i princippet burde være overflødigt, hvis alle involverede rådgivere, entreprenører og håndværkere gjorde deres arbejde til punkt og prikke, viser al erfaring, at commissioning altid har en berettigelse. Energikoordinator i Kolding Kommune, Lars Højensgård, kan derfor ikke lade være med at spekulere over, om commissioning burde være lovpligtigt.

”Det viser sig gang på gang, at byggerier er fyldt med fejl, og at afleveringer er mangelfulde. Og når først projektet er afleveret, er entreprenøren fysisk og mentalt videre til næste projekt, og så står man der med håret i postkassen,” siger Lars Højensgård.

Han har ikke fantasi til at forestille sig, at Kolding Kommune er den eneste, der har gjort sig den slags erfaringer, og derfor begriber han ikke, at nogle kommuner og andre bygherrer kan finde på at vælge commissioning fra, forklarer han og giver et godt eksempel:

”Børnehaven Løvetand var det første projekt i kommunen, hvor vi lavede commissioning. Det betyder, at institutionen overholder de beregnede forbrugsmængder for varme og el. Hvorimod Midtbyens Børnehus, hvor vi ikke brugte commissioning, har et energiforbrug, der er dobbelt så højt i forhold til det beregnede, og vi har bøvlet med bygningen i fem år,” fortæller Lars Højensgård.

Den tværfaglige tilgang fanger fejlene

Senest har Lars Højensgård sammen med Kurt Hørdum Pedersen, der er commissioning og CTS specialist i Facilities Management i Sweco gennemført en vellykket commissioning-proces på udvidelsen af Dalby Skole. I processen fandt Kurt og hans kolleger i alt 56 fejl på de tekniske installationer – alt fra banale, ’molboagtige’ fejl til kritiske fejl på ventilationsanlæg og radiatorer, der har stor betydning for indeklimaet.

”Når commissioning har sin berettigelse, er det ikke nødvendigvis, fordi entreprenører og håndværkere sjusker og laver fejl. Men problemet er ofte, at de ikke tænker tværfagligt, men kigger isoleret på deres egne opgaver. Her går vi ind og ser på installationerne i en sammenhæng og tester teknikken og installationerne i sammenspil,” forklarer Kurt Hørdum Pedersen, og tilføjer:

”Men selvom der er styr på teknikken, så bliver der alligevel begået fejl, fordi pris ofte – også i fremtiden – vil gå forud for kvalitet. Commissioning er ikke en garanti, men man kommer rigtig langt for en beskeden post i det samlede anlægsbudget.”

Lars Højensgård kunne ikke være mere enig.

Citater

"Vi har simpelthen ikke tid eller råd til at lade være"
Lars Højensgård, arkitekt og energikoordinator i Kolding Kommune om brugen af commissioning.
"Det er helt ufatteligt godt, at vi har nogen, der kan se de fejl, som vi ikke har forstand på. Så min anbefaling til andre er helt klar: Gør det! Det er pengene værd – og man får meget gladere brugere. Hvis vi får nogle projekter, hvor brugerne ikke har store klager, så er vi nået rigtig godt i mål med projektet."
Lars Højensgård, arkitekt og energikoordinator i Kolding Kommune.

 • Kurt Hørdum
  Pedersen
  Cx/CTS Specialist
  +45 53721185
  Fraq r-znvy