Operationscenter Karlstad

Den nye operationsbygning i Karlstad er unik på mange måder. I den nye bygning, er alt omkring operation samlet under ét tag i en moderne og fleksibel operationsafdeling, dette vil skabe nye og bedre måde at arbejde på.

Fakta

Projekt: Operationscenter Karlstad

Rolle: Arkitekt

Størrelse: 1,5 mia. Sv.kr.

Lokalisering: Karlstad

Bygherre: Landstinget i Värmland og Skanska Sverige AB

Til operationscentret kommer mennesker, når de er mest sårbare, så det har i formgivningen været vigtigt at skabe trygge og smukke omgivelser. For at optimere dagslysforholdene, har Sweco åbnet korridorerne mod facaderne med vinduer, opført glasskillevægge mellem rum og indarbejdet talrige lysgårde. Den nye indgang vil også tilbyde meget lys, det dobbelthøje rum skaber åbenhed og plads. Sweco har ligeledes arbejdet med kunstnerisk udsmykning, både for at gøre centeret mere personligt men også for at gøre det lettere at orientere sig i huset via en effektiv wayfinding.

I alt er der 21 operationsstuer fordelt på tre enheder. En enhed for akut operation, en for indlagte patienter og en for dagkirurgi. Hver operationsstue er ca. 57m2 og har 90% naturligt dagslys. I forbindelse med hver operationsenhed er der en præ- og postoperativ enhed med 55 sengepladser. Projektet omfatter også opførelse af et nyt steriliseringscenter, ombygning af endoskopienhed, ombygning af den ”nemme IVA” enhed samt modtagelsesfaciliteter, herunder reception og en mindre konferenceenhed og forskningsfaciliteter.

På vegne af Landstinget i Värmland og Skanska, har Sweco arbejdet med om- og nybygning af Centralsygehuset i Karlstad. Visionen var at skabe Sveriges mest effektive operationsbygning med lave omkostninger til energi og drift. Målet er, at bygningen vil blive miljøcertificeret efter LEED Healthcare Gold.

 

Foto: Tim Meier