Zakrisdal Plejehjem

Visionen for Zakrisdal plejehjem har været at skabe et bomiljø med åbenhed, tillid og gennemsigtighed. Det skal være en oplevelse at bevæge sig mellem forskellige miljøer, selv om den fysiske afstand ikke er lang.

Fakta

Projekt: Zakrisdal Plejecenter

Rolle: Arkitekt og landskabsarkitekt

Størrelse: 67 mio. kr., 5.150m2

Lokalisering: Karlstad 

Bygherre: Karlstad Kommune

Nybygning af et plejehjem i et plan i Karlstad. Visionen for projektet har været at skabe et bomiljø med åbenhed, tillid og gennemsigtighed. Plejehjemmet har separat demensafsnit.

Ved planlægningen og projekteringen af projektet, var det hensigten at skabe forskellige rumlige funktioner og oplevelser både ude og inde. Det skal være en oplevelse at bevæge sig mellem forskellige miljøer, selv om den fysiske afstand ikke er lang. Konceptet er opbygget omkring den private bolig, fra den bevæger beboerne sig ud i et halvprivat område og fortsætter ud til den offentlige zone med fællesaktiviteter forbundet af de indre gader i bebyggelsen. Fra fred og ro i deres eget hjem til et fælles aktivt miljø. Miljøerne er designet efter bygningens form og er en kombination af åbne eller lukkede rum, forskellige materialer, farver og lysindfald.

Plejehjemmet består af 48 lejligheder fordelt i seks afdelinger. Lejlighederne indeholder en entré med skab, et badeværelse og en stue med karnap. Lejlighederne er ca. 35 m2. Hver afdeling har fælles køkken, vaskeri, spise- og opholdsstue. Køkken, opbevaring, vasketøj osv. tilgås fra den inde gade, hvilket betyder, at beboerne ikke forstyrres i forbindelse med vareindlevering m.v.. Ud for hvert fælles køkken er en udestue, hvor beboerne kan sidde og se og dufte, når maden er færdig, eller opleve det udendørs gårdrum i tørvejr.

Køkkenerne er indrettet så beboerne har mulighed for at deltage i aktiviteter, så som bagning af brød til kaffen. Alle afdelingernes opholdsstue er forsynet med brændeovn og døre ud til gårdarealet.