Nykøbing Falster
Schillers Parken
Schillers Parken er en del af visionsprojektet Schillerkvarteret og består af forskellige bolig- og bygningstyper, som skal tilgodese en blandet beboersammensætning, hvor beboerne vil bo og leve i et smørhul tæt på naturen, byen, idrætsfaciliteter og uddannelsescampus.
Fakta om projektet
- Bygherre
- Boligselskabet Fjordparken, Boligkontoret Danmark
- Areal
- 110 almene boliger
- Ydelser
- Integreret arkitekt-og ingeniørrådgivning
- Status
- Under opførelse
Boligprojektet Schillers Parkens 110 almene boliger kombinerer punkthuse, etageboliger, bolig-på-bolig, etplans boliger samt toværelses gavlboliger sammenbygget med toplans rækkehuse, og boligtypologierne kan aflæses i deres materialevalg og varierende udtryk.
Fællesskab blandt beboerne er et centralt designparameter i bebyggelserne og kommer bl.a. til udtryk i strøghusets dybe niche i fronten, som danner rum til ophold på adgangssiden, ligesom terrasserne i tæt-lav bebyggelsen skaber private lommer i fællesarealerne. Swecos arkitekter og ingeniører har med Schillers Parken haft fokus på løsninger, der sikrer den sociale kvalitet i boligerne, hvorfor bebyggelserne har god kontakt til udearealerne og tilbyder store grønne fælles gårdrum.
På matriklen har man gjort sig umage for at bevare flest mulige eksisterende træer og vil indgå som en naturlig del af det grønne strøg, som gennemskærer bebyggelsen og bringer naturen ind i boligområdets og fungerer som bindeled til de omkringliggende naturområder.
At bygge almene boliger stiller krav til robuste og driftsvenlige materialer, og dette afspejles i bebyggelsens materialevalg. Eksempelvis har vi stillet krav til teglstenenes egenskaber og klimaaftryk, ligesom vi gennem vores integrerede tilgang har kunne afprøve flere tekniske muligheder, som har resulteret i velafprøvede løsninger, som sikrer almene boliger som er enkelte for boligselskabet at drifte og vedligeholde.
Schillerkvarteret
Visionsprojektet Schillerkvarteret tager udgangspunkt i et kvarter med bomuligheder for alle, og hvor det lokale fællesskab trives. Kvarteret indgår i en naturlig sammenhæng med byen og naturen, og naboer og andre vigtige interessenter inviteres med til at skabe det nye kvarter.
- Beliggenhed
- Nykøbing Falster
- År
- 2020-
- Bygherre
- Boligselskabet Fjordparken, Boligkontoret Danmark
- Areal
- 50.000 m² / 3-400 boliger
- Ydelser
- Visionsplan og projektudvikling
- Samarbejdspartnere
- Grundejer Allan H. Schmidt, Birkelink, Sweco
Et boligkvarter for alle
Visionen er at skabe en robust bebyggelse, der tager historiske dele af fortiden med sig og bruger dem til at skabe en endnu mere attraktiv fremtid for stedet og de kommende beboere. Det bliver et særligt sted, der både skal udfordre og udvikle den måde, man bor på i Nykøbing Falster – i tæt kontakt til naturen og i et mulighedsfelt af fællesskaber.
Infrastruktur & samhørighed: At skabe en naturlig og oplevelsesrig forbindelse til den omkringliggende by og natur.
Blandet boformer: At skabe grundlag for en blandet, nytænkende og oplevelsesrig boligsammensætning.
Blandet bydel: Udover boliger lægger visionsplanen op til, at området også kan indeholde mindre erhvervsdrivende, detailhandel samt eksempelvis undervisnings- eller plejefaciliteter.
Naturen ind i byen: At aktivere skoven samt Tingsted Å og de potentialer, den har som samlingspunkt i byen
Et grønt hjørne i udviklingsplanen
Det grønne hjørne er et naturligt led i udviklingsplanen for Nykøbing Falster. Fra sundet og dets blå herlighedsværdier mod syd munder den grønne profil ud på Schillergrunden som en kobling til skovlandskabet mod nord. Området bliver destinationen mellem byen, åen og skoven, men også en kobling på tværs af de kulturelle og institutionelle funktioner i omgivelserne.
Boliger: Visionsplanen lægger op til at der kan opføres ml. 300-400 boliger i omkring 20 gårde – hver med 15-20 huse – hvor alle boligerne ligger omkring et indre fælles gårdrum.
Gårdhaver: Centralt i hver bebyggelse etableres der et fælles gård- og haverum.
Det grønne strøg: Udover at skabe gode fællesskaber i bebyggelsen fokuseres der også på fællesskabet med resten af kvarteret. Gårdmiljøerne placeres med åbning ud mod det store, grønne fællesområde, som forener kvarteret. I det grønne, bølgende strøg er der rig mulighed for beboerinitiativer som fx bistader eller lignende.
Infrastruktur: Aktive stisystemer forbinder bebyggelsen med omverdenen og inviterer indenfor.