Viborg
Akutcenteret ved Viborg Regionshospital
Helende arkitektur i nyt akutcenter understøtter patientforløb
Patienten er i fokus i de nye faciliteter på Regionshospitalet Viborg, hvor visionen har været at skabe et hospital, der med sin arkitektur bidrager til sammenhængende patientforløb og et bedre arbejdsmiljø for personalet.
- Lokation
- Viborg
- Bygherre
- Region Midtjylland
- Ydelser
- Landskabsarkitektur
- Areal
- Ombygning: 23.000 m2, nybyggeri: 29.300 m2
- Samarbejdspartnere
- AART, Midtconsult, WSP
- Status
- Realiseret, 2019
De nye faciliteter på Regionshospitalet Viborg breder sig over mere end 25.000 m2, og skal, med en ombygning af en række eksisterende arealer og en ny akutmodtagelse, være med til at fremtidssikre hospitalet.
Akutcenteret er designet med afsæt i principperne for helende arkitektur med fokus på bl.a. optimale dagslysforhold, udgang til grønne arealer og udsigt, hvor hospitalets indlagte patienter fra stuerne har udkig over enten byen eller den nærliggende Søndersø. Ligeledes er den centrale foyer placeret, så den har en imponerende udsigt over søen.
Den gennemgående kontakt til omgivelserne er med til at sikre hospitalets brugere overskuelige omgivelser, som er lette at finde rundt i, og som dermed fungerer som et tryghedsskabende element.
En moderne fortolkning af det eksisterende hospital
Det nye akutcenter er en tilbygning i relation til det eksisterende regionshospital, der er opført af flere omgange gennem de seneste årtier. Målet for projektet har været at skabe et byggeri, som kobler sig naturligt på det eksisterende – bl.a. i materialevalget, hvor bygningsbasen viderefører hospitalets gule teglsten, mens de øvre etager er udført med en gyldenbrun alufacade, der også refererer til det eksisterende byggeri.
I indretningen af hospitalet er der arbejdet med varme materialer, som fx træ, natursten og gule tegl, der understøtter en imødekommende atmosfære – eksempelvis i opholdszoner og i foyeren, som er det første sted mange patienter møder. Derudover har man i designet af bygningen udnyttet den skrånende grund til at skabe tagterrasser på udvalgte etager. Det nye byggeri er designet med grønne tagflader, som er med til at understøtte den rekreative udsigt. Derudover bidrager det positivt til bygningens CO2-regnskab, understøtter biodiversitet og sikrer en bedre lokal absorbering af regnvand.