Ombygning og renovering af Mineralvandsfabrikken
Mineralvandsfabrikken, der er en fredet bygning, er opført i årene 1920-1927, og i dens 90 år lange historie er den flere gange blevet ombygget både indvendigt og udvendigt for at imødekomme skiftende behov hos Carlsberg Bryggeriet. Siden bryggeriet forlod bygningen, som også kaldes ”TAP E”, i 2008, har den huset flere kulturelle institutioner bl.a. Dansehallerne. Med den gennemgribende renovering er stueetagen og 1. sal i Mineralvandsfabrikkens østlige del ombygget til detailhandel, mens 2. og 3. sal er ombygget til kontorformål, og 4. og 5. sal er ombygget til 20 eksklusive boliger med et gårdrum højt over byens tage. Renoveringen af Mineralvandsfabrikken er gennemført med stor hensyntagen til den historiske industribygning og med fokus på at tilbageføre bygningen til dens oprindelige indretning.
Fakta om projektet
- Lokation
- København
- År
- 2019
- Bygherre
- Carlsberg Byen Ejendomme P/S
- Areal
- Nybyggeri 8.684 m² og kælder 2.253 m²
- Ydelser
- Projekteringsledelse, alle ingeniørdiscipliner samt arbejdsmiljøkoordinering og specialistkompetencer for brand, indeklima, akustik og dagslys
- Rådgiverrolle
- Totalrådgiver i projektudviklingsfasen, herefter projekteringsleder og ingeniørrådgiver til Hoffmann
- Samarbejdspartnere
- Hoffmann, Dorthe Mandrup Arkitekter
Opførelse af Mineralvandshuset
I forlængelse af Mineralvandsfabrikken opføres Mineralvandshuset, der indeholder detailhandel, kontorer og 49 boliger. Bygningen har flere arkitektoniske referencer til den eksisterende Mineralvandsfabrik, samtidig med der etableres trappehuse mellem den eksisterende og nye bygning, som viser en tydelig adskillelse mellem gammelt og nyt.
Projektet er planlagt i forbindelse med ombygningen af den fredede Mineralvandsfabrik på grundens østlige del, og de to bygninger skal derfor ses i sammenhæng, ligesom der er funktioner og adgangsveje, som knytter de to bygninger sammen. Byggeriet er udformet som en karré.
Totalrådgiver og underrådgiver
Sweco har været totalrådgiver i projektudviklingsfasen og rådgiver i delt rådgivning i byggefasen, hvor Hoffmann har været totalentreprenør. I fase 1 har Sweco leveret dispositionsforslag, projektforslag og myndighedsprojekt.
Efter opnåelse af byggetilladelse samt grave- og støbetilladelse blev Sweco underrådgiver til totalentreprenøren, Hoffmann – i fase 2. I denne fase har Sweco udført hovedprojekt, projektopfølgning og fagtilsyn.
Til projektet har bygherren selv sammensat teamet, som består af totalrådgiver (Sweco), arkitekt (Dorte Mandrup Arkitekter) og entreprenør (Hoffmann). Sweco har under projektet haft en god og konstruktiv dialog med Slots- og Kulturstyrelsen for at imødekomme de ideer og visioner, styrelsen har haft for den fredede bygning.