
Lolland Kommune
Lolland Kommune bruger løsningen Bygningsaffald til at håndtere anmeldelser af byggeaffald effektivt og målrettet
Siden 2010 har Lolland Kommune selv stået for at nedrive 1.100 ejendomme. Det gør Lolland til én af de kommuner i landet med flest nedrivninger om året. Dertil kommer nedrivninger i kommunen, som foretages af andre bygherrer.
De mange nedrivninger resulterer i større mængder potentielt farligt bygningsaffald, som skal håndteres korrekt for at undgå forurening af omgivelserne eller sundhedsskadelige konsekvenser for de mennesker, der kommer i kontakt med affaldet.
- Lokation
- Lolland Kommune
- År
- 2020
- Ydelse
- Bygningsaffald
- Verdensmål
- 12.2.1, 12.4.2 og 12.5.1
- Foto
- Lolland Kommune
Unikt løbenummer
I juni 2020 fik Lolland Kommune idriftsat Swecos løsning Bygningsaffald til at håndtere de store mængder bygningsaffald korrekt. Regler fra 2013 betyder nemlig, at ’gør-det-selv folk’, håndværkere og andre professionelle bygherrer har pligt til at anmelde bygningsaffald til kommunen. Anmeldepligten skal sikre, at bygningsaffaldet, som kan indeholde PCB eller andre miljøfarlige stoffer, afleveres til rette godkendte modtager.
Fra december 2020 blev reglerne yderligere skærpet ved, at anmeldt bygningsaffald skal påføres et unikt løbenummer, som skal følge affaldet fra nedrivningssted til godkendt modtager.
”Før juni 2020 havde vi et håbløst word-skema, som ikke gav os det overblik, vi havde brug for. Det fik vi med Bygningsaffald. Det er nemt at få et overblik over indkomne sager, og vi kan alle nemt tage os af dem. Det unikke ved systemet er, at der automatisk kommer et løbenummer. Når jeg kvitterer i systemet, sendes et løbenummer til anmelderen og til modtageranlægget, og så lægger jeg det ind i sagen. Dermed kan vi nemt tracke, hvor affaldet kommer fra, og hvor det skal hen,” forklarer Heidi Pejter Kristensen, der er miljøsagsbehandler i Lolland Kommune.
Heidi er glad for systemets struktur, der betyder, at sagerne bliver behandlet ensartet.
”Med systemet får vi lagt sagerne i skema og faste former, så der bliver mindre individuel vurdering. Det betyder også, at vi kan arbejde meget præcist med affaldstyperne,” fremhæver Heidi.
Glade entreprenører
Lolland Kommune nedriver selv ca. 100 ejendomme om året i samarbejde med tre lokale entreprenører, men også mindre virksomheder og private anmelder bygningsaffald.
”Jeg var spændt på, hvordan vores entreprenører ville reagere på det digitale system, fordi de var vant til papirlapper med informationer, men de har taget rigtig godt imod det, fordi det er nemt at gå til,” fortæller Heidi.
”Alt i alt er vi meget glade for systemet, som vi har indflydelse på optimeringen af med nye små, forbedrede funktioner,” slutter Heidi.
Fordelene med løsningen Bygningsaffald
Guidet proces giver anmeldelser af højere kvalitet – intet bliver glemt eller overset
Mere effektiv sagsbehandling
Sagsbehandling kan foretages direkte i Bygningsaffald med hurtig journalisering til kommunens ESDH-system
Mails og notifikationer sendes automatisk til alle projektets aktører
Integration til kommunens hjemmeside samt Byg og Miljø, så alle anmeldelser samles ét sted.