
Sjælland
København – Ringsted
Danmarks første højhastighedsbane
Den nye højhastighedsbane, København-Ringsted, er et af Danmarks største anlægsprojekter i nyere tid. Den nye bane er bygget til hastigheder på op til 250 km/t for persontog, og er Danmarks første jernbane, som kan betjene højhastighedstog.
- Lokation
- Sjælland
- År
- 2019
- Kunde
- Banedanmark
- Længde
- 60 km.
- Ydelser
- Rådgivning indenfor miljø, natur og geoteknik, afvandings- og jorddesign, byggeledelse, tilsyn og 3D modellering
- Anlægssum
- 10 mia. kr.
- Samarbejdspartnere
- Atkins, EKJ Rådgivende Ingeniører, ingenieurbüro Dipl.-Ing. H. Vössing GmbH og COWI
- Arkitekt
- COBE, DISSING+WEITLING og Møller & Grønborg
- Verdensmål
- 3, 9, 11 og 15
Flere afgange og kortere rejsetid
Den nye højhastighedsbane er det største jernbaneprojekt i Danmark i over 60 år – 60 kilometer lang og bygget til hastigheder på op til 250 km/t. Den nuværende strækning er en af de mest benyttede jernbanestrækninger i Danmark, hvor tusindvis af pendlere hver dag rejser mellem hovedstaden og det øvrige Sjælland. Derudover er strækningen en afgørende brik for den landsdækkende og internationale togtrafik. Med den nye højhastighedsbane bliver det bl.a. muligt for DSB at tilbyde sine kunder flere togafgange og kortere rejsetid.
Projektet omfatter et helt nyt anlæg, og er ført gennem både by og land, hvor der er flyttet en stor mængde jord, bygget broer, ombygget to eksisterende stationer samt etableret en helt ny station. Det har krævet ressourcer og ekspertise indenfor miljø, anlægsteknik, geoteknik, konstruktioner og afvanding.


Geotekniske og miljømæssige forundersøgelser
Projektet indebar anlæggelse af ny jernbane fra Vigerslev ved København til Ringsted via Køge. Sweco har været rådgiver for Banedanmark og har sammen med en række andre rådgivere bistået med forundersøgelser, projektering og udbud af total- og hovedentrepriser til anlæggelse af selve banen og to store stationsombygninger i Vigerslev og Ringsted.
Sweco har været rådgiver på jord- og naturkontrakten, som omfattede geotekniske og miljømæssige forundersøgelser samt projektering af anlægsarbejder; herunder modellering af banedæmning, grøfter og udsætningsområder og projektering af afvanding, geoteknik, miljøteknik, sporunderbygning og støjskærme. Derudover har Sweco bistået med bygherretilsyn indenfor en række fagområder og med myndighedshåndtering på natur- og miljøområdet. Et bærende element i projektet har været 3D-modellering, hvor Sweco gennem 3D-projekteringen har bidraget til at udleve Banedanmarks vision for projektet.
