Lyngby
Hempel Campus
Et nyt Hempel Campus i Vidensbyen
Udvidelsen af malingsleverandøren Hempels kontor-, forsknings- og testfaciliteter i Lyngby understøtter virksomhedens fremtidsvisioner om innovation, global vækst og hele områdets i Lyngbys mål om at blive en førende videns- og universitetsby i Europa. Den arkitektoniske vision for Hempel Campus er et samlet udtryk og skal være med til at give besøgende, forbipasserende og medarbejdere en oplevelsen af området som én samlet enhed, ”et campus”.
Sweco arkitekter har været arkitektrådgiver på hele opførelsen af Hempel Campus på i alt 27.500 m2 som tilsammen består af HQ1, HQ2, HQ3 og RD3 (laboratorie og testfaciliteter), mens vi har udført integreret rådgivning på HQ2.
- Lokation
- Lyngby
- Bygherre
- Hempel A/S
- Ydelser
- Arkitektrådgivning
- Areal
- 27.500 m2 (HQ1 5.000 m2 kontor, HQ2 12.000 m2 kontor, RD3 800 m3 laboratorie og testfaciliteter og HQ3 2.500 kontor)
- Samarbejdspartnere
- CG Jensen og HOLMRIS B8
- År
- Realiseret, 2021
- Fotokreditering
- Hempel A/S og HOLMRISB8
Hempel HQ1
Hempel HQ3 består af en ny administrationsbygning i seks etager og forbindes med en gangbro på tværs af Lundtoftegårdsvej med Hempels eksisterende administrationsbygning, HQ1 – en gangbro som bidrager til projektets sammenhængskraft og oplevelsen af ét campus. Den nye bygning er indrettet til ca. 250 medarbejdere og indeholder kontorarealer med tilhørende støttefunktioner som bestyrelsesfaciliteter og undervisningsområde med auditorie.
R&D- og testcenter, kontorbygninger og ombygning
Udvidelsen af Hempel genfortolker centrale arkitektoniske elementer fra virksomhedens eksisterende hovedkvarter og skaber et sammenhængende Hempel Campus på i alt ca. 20.000 m2. Den samlede udvidelse rummer et nyt R&D- og testcenter, en ny kontorbygning (HQ2) samt en ombygning af virksomhedens eksisterende testcenter til nye kontorfaciliteter. Den nye kontorbygning HQ2 er opført i tillæg til den nuværende HQ1, og med udvidelsen vil de samlede faciliteter udgøre et helt nyt Hempel Campus, som vil ligge eksponeret ud til den befærdede Helsingørmotorvej og brede sig på begge sider af Lundtoftegårdsvej. Med gangbroen der krydser Lundtoftegårdsvej bindes hele hovedkvarteret sammen på tværs og skaber en visuel port til Vidensbyen i Lyngby – besøgende og medarbejdere vil således få oplevelsen af at køre “igennem Hempel”.
Skal undersøtte Hempels forskning og udvikling
Hempels nye R&D- og testcenter samler faciliteterne fra det eksisterende R&D-center og testbygningen og bliver i fremtiden et globalt omdrejningspunkt for forskning og innovation. Visionen med Hempel Campus (HQ2) er således at skabe de bedste vilkår for, at Hempel som virksomhed kan vokse og udvikle sig med fokus på nye produkter, ny produktionsteknologi, forskning og samarbejder med førende universiteter.
En trappe med særlige referencer
Den ikoniske trappe genfortolker stærke arkitektoniske referencer til HQ1 og med placeringen ud mod Helsingørmotorvejen kan forbipasserende således opleve den skulptur trappeskulptur. Den eksisterende centrale trappe i HQ1 leder op til gangbroen, der knytter HQ1 og HQ2, for så at kulminere i den nye trappe. Trappens organiske form er inspireret af en helix-spiral, som er det mønster der opstår, når en spand maling røres op. Den svungne trappe, der er i tråd med Hempels visuelle brand-identitet, styrkes således som kendetegn og ikon for Hempel.
Hempel HQ2 – Integreret rådgivning
Tilbage i 2017 fik Swecos arkitekter og ingeniører til opgave at udvikle Hempel HQ2 på samme matrikel om HQ1. Opgaven består af i alt 12,000 m2 kontorfaciliteter og parkeringskælder som er koblet til Hempel HQ1 via en 53 meter lang gangbro hen over Lundtoftegårdsvej.
HQ2 udvidelsen består af nyt R&D- og testventer, en ny kontorbygning samt en ombygning af virksomhedens eksisterende testcenter til nye kontorfaciliteter. HQ2 genfortolker centrale arkitektoniske elementer fra Hempel HQ1 og skaber på den måde et sammenhængende Hempel Campus som tilsammen fordeler sig på i alt 27.500 m2.
Hempel HQ1
Når en spand maling røres op, opstår der en organiske form – en vortex spiral – som bliver særlig synlig, når to farver blandes. Centrifugalkraften er en fiktiv kraft, som påvirker et legeme der roterer, og som søger at trække legemet væk fra centrum. Centrifugalkraften og vortex-spiralen er to begreber, der har fungeret som den arkitektoniske inspiration ved udformningen af Hempels hovedkontor i Lyngby.
Spiralen er et centralt arkitektonisk element, og fungerer som omdrejningspunkt for hele opbygningen af huset. Spiralen kommer fysisk til udtryk som en skulpturelt udformet trappe centralt i bygningen.
Symbolsk påvirker spiralen resten af husets opbygning, og giver domicilet sin særlige dynamik og form. Trappen fremstår som et kraftcenter, der med sin roterende bevægelse skaber det centrale atrium, der idag er hjertet i Hempels hovedkontor. Som kontrast til husets indre organiske former og områdets vegetation, er bygningens eksteriør udformet som et præcist rektangulært volumen udført i lyse materialer. Kontrasten tilfører huset en spænding og en arkitektonisk oplevelse, hvor det organiske og skarptskårne individuelt forstærker hinanden.
Læs interview med kreativ leder Anders Lyhne i Byggeri&Arkitektur her