Aarhus
Generationernes Hus
Ingeniørrådgivning på et moderne hjem for alle generationer
Generationernes Hus er et moderne bud på et byggeri, hvor alle generationer bor og lever i samme hus.
Huset er opført på en unik beliggenhed på Aarhus Ø og er omgivet af inspirerende byggerier som Havnehusene, Pakhusene, Isbjerget, Havneholmen og AARhus.
- Lokation
- Aarhus
- År
- 2017 – 2020
- Bygherre
- Aarhus Kommune
- Areal
- 30.400 m2
- Anlægssum
- DKK 365.000.000
- Rolle
- Ingeniørrådgiver
- Ydelser
- Projektering af alle ingeniørydelser samt commissioning, brand, geoteknik og akustik
- Samarbejdspartnere
- ERIK Arkitekter, RUM arkitektur og Kragh & Berglund
Generationernes Hus
Generationernes Hus er det første af sin slags i Danmark og omfatter ca. 27.400 m2 bolig- og servicearealer samt ca. 3.000 m2 kælder. Bolig- og servicearealerne er fordelt på 304 boliger, café, træningsfaciliteter, et pædagogisk akvarium og andre lokaler som aktivt omdrejningspunkt for husets beboere og brugere – og for lokalområdets aktiviteter. Dertil kommer udearealer og parkeringsarealer.
De 304 boliger er fordelt på:
– 40 ungdomsboliger
– 40 familieboliger
– 24 boliger til voksne med handicap
– 100 ældreboliger
– 100 plejehjemsboliger
200 pleje- og ældreboliger med plads til omsorg
Plejeboligerne er samlet i plejehjemsgrupper på hver 14-15 boliger. Ældreboligerne er omvendt placeret i nogle mindre ”klynger” eller naboskaber. Nogle ældreboliger ligger sammen med ungdoms- og familieboliger, mens andre ligger i ældreboligfællesskaber med individuelle boliger. Både pleje- og ældreboligerne er på 72 m2 hver især.
Plejeboligerne har en god fysisk indretning, som gør dem egnede til borgere, der har et stort pleje- og omsorgsbehov – både fysisk og psykisk. Plejeboligerne er ikke indrettet med køkken, men alle installationer trækkes frem, så det er muligt at opsætte et minikøkken.
Til boligerne hører fællesarealer og aktivitetslokaler, og der er personale døgnet rundt, som på et traditionelt plejecenter. Boligerne er hjemlige, men også disponeret med plads til, at medarbejderne kan udføre deres arbejde i hensigtsmæssige arbejdsstillinger og har plads til fysiske- og velfærdsteknologiske hjælpemidler. Da ældre mennesker skal have dobbelt så meget lys som yngre for at opnå den samme synsvirkning, er både dagslysindfald og elektrisk belysning nøje gennemtænkt.
Sanselig daginstitution på 1485 kvadratmeter
Udover de mange boliger er der også indtænkt en daginstitution for husets mindste beboere. Institutionen er fordelt på flere etager sammen med plejecenter og boliger. På den måde er børnene med til at bringe liv og begejstring til hele huset.
Daginstitutionen huser i alt 150 børn, som er fordelt i stueplan, 1. og 2. sal. De tre etager kobles sammen af et åbent ankomsttorv, der ligger i forbindelse med en stor, indhegnet legeplads. Torvet indeholder også et orangeri, som spænder over flere etager og fungerer som opholds- og fordelingsareal.
Hver etage har egne udearealer, som det enkelte barn kan nå uden følgeskab af voksne. Udearealerne, dækker tilsammen 1.900 m2 og indeholder blandt andet drivhus, højbede med grøntsager og udekøkken.
Bæredygtighed i Generationernes Hus
Aarhus Kommunes 360 graders bæredygtighedsmodel har dannet grundlag for bygningsudformningen og bygningens fremtidige drift. Et semi-kompakt bygningsdesign giver færre arealer, der skal opvarmes og giver mindre varmetab.
Der er ligeledes udarbejdet livscyklusanalyser for byggematerialerne; de valgte byggematerialer har lang levetid, lav miljøpåvirkning i forhold til levetid og minimale vedligeholdelsesomkostninger. Materialerne, såsom skifer og tegl, patinerer smukt og signalerer soliditet, som får brugerne til at passe bedre på bygningen og dens omgivelser.
Der er etableret lokal afvanding af regnvand (LAR), hvor vandet bl.a. bruges til vanding af udearealer. Afledning af vand er synlig i bebyggelsen, hvilket er med til at højne det sociale miljø.