0 af 0 for ""

Landskabsarkitektur ved DemensCentrum

Aarhus

DemensCentrum

Landskabsarkitektur skaber frirum for demente

I Demenscenteret i Aarhus er den bærende vision at skabe et trygt frirum for den demente borger. I gårdrummet er der mulighed for at beboerne frit kan færdes, uden der er fare for at beboerne forlader bebyggelsen. Det skaber en tryghed og et frirum, som er vigtig for beboerens trivsel.

Lokation
Aarhus
År
2021
Bygherre
Aarhus Kommune
Ydelser
Totalrådgivning og landskabsarkitektur

Det nye demenscentrum består af 125 boliger, hvoraf 20 af dem er korttidspladser. Et gennemgående element i formgivningen af arkitekturen er genkendelighed, og det opnås bl.a. ved at skabe lyse og behagelige hjem med neutrale materialer. Boliger, offentlige funktioner og opholdsrum er bundet sammen med et gangforløb, der bugter langs bygningernes forskydninger med udsigt til haven og naturens skiftende udseende og farver.

Læs om Kong Gauers Gård – Danmarks første kombinerede plejecenter og børnehave

I udformningen af arkitekturen er der indtænkt variation mellem det private rum, det semiprivate og det offentlige rum, hvilket giver beboeren fleksibilitet og valgfrihed inden for demenscentrummets rammer. Boligerne opføres som selvstændige bygninger på 2 eller 3 etager, og tilsammen danner de en tryg og sammenhængende bebyggelse, der omkranser en fælles gårdhave i midten.

Bebyggelsen skaber en barriere mellem haven og den omgivende by, og beboerne anspores derved til at blive indenfor centrets trygge rammer i stedet for at strejfe ud i omgivelserne.

Beboerne på DemensCentrum har plads til at være alene, præge deres egen hverdag og føle sig hjemme. I projektet har det været vigtigt at give plads til beboernes individuelle behov og mulighed for at bevæge sig rundt på egen hånd i trygge rammer.

Bygningernes placering som en ramme omkring haven skærmer, og gør at beboerne ikke bliver fristet til at forlade området. Beboerne kan færdes frit på tre etager, og i landskabet er en uendelig sti rundt i haven, som i samspil med en smuk udsigt tilfører livskvalitet til den enkelte beboer.

Sansehave i DemensCentrum - Sweco Architects
Sansehave i DemensCentrum - Sweco Architects

Det landskabskabarkitektoniske greb

I hjertet af det nye demenscentrum i Aarhus ligger et grønt gårdrum, der forbinder hele bebyggelsen og skaber nærvær og samvær. Som et landskabsarkitektonisk greb har vi skabt en rumlig forskydning, der giver en naturlig opdeling af de offentlige funktioner og haven med multifunktionelle rum. En uendelig sti gennem landskabet binder haven sammen og gør at brugerne kan bevæge sig frit uden at møde en lukket dør, eller blive fristet til at forlade området.

Landskabet består af tre større udendørs fællesrum i tre niveauer. På grundniveauet er Torvet, der fortrinsvist overdækket af den tværgående passage, hvilket giver rummet en anderledes karakter og muligheder. Pladsen indeholder mange forskellige ganglinjer og udgange, der forenes i pladsen. I midten af pladsen, under tagoverdækningen, er der placeret et spejlbassin hvori refleksioner fra vandspejlet projekteres op på tagets underside. Både lys- og lydkunst kunne implementeres i dette rum og tilføre endnu nogle sanselige elementer til pladsen. På pladsen vil der også være rum til det stille- og fordybende ophold, samt ophold til større forsamlinger.

På første niveau ligger der en udsigtsplads med udsyn til den grønne boldbane mod syd. Pladsen er en belagt terrasseflade med værn og opholdszoner, hvorfra man kan nyde udsigten. På niveau 2 er festpladsen placeret ovenpå den tværgående passage, og er derfor den højeste beliggende plads. Pladsen er rummelig, har en god udsigt og kan med fordel bruges til store samlinger.

Sansehave i DemensCentrum - Sweco Danmark

Overskulige trygge sansehaver

De private haver skal være det nære uderum for husets beboer. Det skal være nemt at indtage, overskueligt af færdes i, men samtidig gemme på hemmeligheder og udfordre alle sanserne. Havens genkendelige karakter skal skabe tryghed og lyst til at komme ud i den friske luft – året rundt. Det skal være haver, hvor roen fylder, og hvor man er omgivet af planters mangfoldighed i farver, former, årstidernes skiften, vindens påvirkning samt dyrs summen og kvidderen.

I landskabet finder man også en aktivitetsrampe, som er en sammenhængende stiforbindelse, der trækker beboeren igennem mange forskellige landskabsrum, samtidig med at den motoriske træning styrkes. Rampen er en cirkel der går op og ned – og forbinder husets tre forskellige etager.  Rampen er en aktiv flade hvor, der motioneres alene ved gang på rampen, men også ved forskellige træningsspots fordelt på rampeforløbet. De forskellige træningspots består af seniorredskaber, der er udformet til forbedring af grov- og finmotorik, balance samt styrke.

Vil du vide mere om vores projekter?
Send os dit spørgsmål og vi kontakter dig.
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.