
København
Bellahøj Skole
Ny bygning og ombygning af eksisterende bevaringsværdig skole
Læringsmiljøet skal bringes ind i fremtiden – både pædagogisk og bygningsfysisk. Et distinkt formsprog skaber sammenhæng og helhed mellem æstetisk og funktionaliteter i skolens bygningsmasse.
- Beliggenhed
- København
- År
- 2015-
- Bygherre
- Københavns Kommune, ByK
- Areal
- Renovering: 7.500 m² / nybyg: 2.000 m²
- Anlægssum
- 179 mio. kr
- Rolle
- Arkitekt og totalrådgiver
- Ydelser
- Program, brugerproces, skitsering, projekteringsledelse, projektering, fagtilsyn og byggeledelse
- Samarbejdspartnere
- NCC | Niras | EFFEKT | Kragh og Berglund Landskab



Nutidige læringsrum
Bellahøj Skole ombygges, og kapaciteten udvides med ét spor og 112 fritidspladser. Det er to hver for sig udfordrende opgaver i betragtning af, at skolen er bevaringsværdig i klasse 2 – og i øvrigt skal være i fuld drift i hele projekterings- og udførelsesperioden.
Under ombygningen arbejder vi både med bygningsfysisk genopretning og en modernisering, så skolen kan leve op til nutidens og fremtidens pædagogiske metodik. Der skal være plads og rum for undervisningsdifferentiering, inklusion og læring gennem fysisk aktivitet. Her er det særligt vigtigt at indarbejde synergier og se muligheder i en eksisterende ramme af en arkitektonisk meget fin skole.









2 Manglende åbenhed
Der er kun én ankomst. Der mangler relation til udearealer. Manglende zoneopdeling.
3 Mange m2 på en lille grund
Gymnastiksal og fællesarealer, Basislokaler, Toiletter, depoter og gangareal
4 Stablet til en ny bygning
Den nye udskolingsbygning er stablet og placeret således, at skolegården fremstår mere sammenhængende.
5 Facade
Facade med en materialitet, der giver noget tilbage til skolegården. Vinduer med et motiv, der underbygger leg og læring.
6 Idrætsdata
Det nye greb – Idrætsdeltaet – giver mulighed for flere ankomster, som skaber tryghed og identitet på skolen og i området. Idrætsdeltaet binder den nye udskolingsbygning sammen med resten af skolen.
7 Udviklingszoner
Forskellige udviklingszoner giver mulighed for opdeling af leg for mindre og større børn.







Brugerdrevet udviklingsproces
Vi arbejder visionært og kreativt med materialiteter og overgange, der i et distinkt formsprog skaber sammenhæng og helhed i æstetisk og funktionaliteter i skolens bygningsmasse.
Med udgangspunkt i Københavns Kommunes manual for brugerinddragelse i skolebyggerier gennemfører vi en brugerdrevet udviklingsproces, hvor vi nøje afdækker skolens nuværende kvaliteter og styrker, samtidig med at vi får kendskab til udfordringer og barrierer for en velfungerende pædagogisk hverdag.
Vi indhenter brugergruppernes input til visioner og ønsker for det fremtidige skoleliv, og vi afprøver systematisk løsningsforslag i relevante brugerfora. På den basis får vi et solidt kendskab til skolens hverdag og behov som afsæt for en meningsfuld formgivning af den omfattende udvidelse af såvel lærings- som fritidsfaciliteter.




Et distinkt formsprog skaber sammenhæng og helhed mellem
æstetik og funktionaliteter i skolens bygningsmasse.



