Astrid Lindgrensvej

Silkeborg

Astrid Lindgrensvej

I projektet på Astrid Lindgrensvej har terræn, natur og klimatilpasning haft stort fokus

I Sweco har vi fulgt projektet helt fra de første skitser af både boliger, bebyggelsesstrukturer og landskab, igennem lokalplanprocesser og til endelig projektering af både boliger og udearealer.

Lokation
Silkeborg
Bygherre
Birch Ejendomme
Ydelser
Arkitektrådgivning inkl. byplanlægning
Areal
195 rækkehuse
År
Realiseret, 2023
Astrid Lindgrensvej
Astrid Lindgrensvej

Terrænet former boligstrukturen

I det nye boligområde ved Astrid Lindgrensvej i Silkeborg fordeler 122 rækkehuse sig om en ellipse af fælles grønne arealer. Den geometriske form går igen for hele Astrid Lindgrenskvarteret, hvor boligområder placeres i kurvede former, der afspejler det naturlige og bakkede terræn i området.

De grønne fællesarealer, som danner centrum for boligbebyggelsen, er udlagt til fælles ophold og naturområde, men fungerer også som område til håndtering af klimaregn. Derved gives klimatilpasningen og naturen en central rolle i området, samtidig med at alle boliger får en tæt tilknytning til det grønne.

”Med bebyggelsens ellipseformede udformning har vi skabt et boligområde uden blinde ender. Ellipseformen er omkransende som struktur, og alle bliver på en eller anden måde en del af fællesskabet. Boligernes placering sikrer visuelle sigtelinjer for til den grønne oase centralt i bebyggelsen. Projektet er skabt i et tæt samarbejde mellem arkitekter og ingeniører, og er et resultat af vores stærke faglige fællesskab i integreret rådgivning”, siger Nikoline Werngreen, arkitekt og projektchef i Sweco Architects.

De rekreative grønne områder i fokus

Ved ankomsten til området sikres udsyn direkte til det grønne område i midten af ellipsen, hvor landskabet er programmeret med biodiversitetszoner med uplejet græsser og urter, og med rekreative nicher til ophold og leg. Ind i mellem landskabet er der placeret lavninger forbeholdt regnvand, ligesom området kan opstuve klimaregn i ekstremhændelser.  Grønne og rekreative stier forbinder boligområder, og løber ind mellem boligerne og de rekreative grønne arealer, hvor der er placeret opholdszoner undervejs.

Astrid Lindgrensvej