
Amager
Amager Ressourcecenter
Spændende projekt hvor bæredygtige tiltag blev implementeret i etableringen af nye mandskabs- og parkeringsfaciliteter til affaldsindsamlingen i København.
- Bygherre
- I/S Amager Ressourcecenter
- Arkitekt
- WE Architecture
- Entrepriseform
- Delt rådgivning
- Størrelse
- 2.086 m2
- Udført
- 2020-2023
- Ydelser
- Projektering af anlægsarbejder, konstruktioner, VVS og ventilation og elinstallationer, Optisk, termisk og akustisk indeklima, Brandrådgivning, Rådgivning og certificering fra certificeret statiker, DGNB-certificering og Fagtilsyn

Fra foråret 2023 danner Parkstien 12 i Københavns Sydhavn rammen om en del af Amager Ressourcecenters grønne parkerings- og mandskabsfaciliteter til affaldsindsamling i København. Anlægget indgår som den ene halvdel af en samling af faciliteter for affaldsindsamling i Københavns Kommune, og er med til at understøtte ønsket om at hjemtage affaldsindsamlingen i Københavns Kommune, at elektrificere af affaldsindsamlingen samt ikke mindst at give et godt og sundt arbejdsliv for affaldsindsamlingens renovationsmedarbejdere. Opgaven blev udført i et stærkt samarbejde med Amager Ressourcecenter, C.C. Brun A/S og We Architecture.
Bygningen
Indvendigt: Byggeriet blev opført som et toetages byggeri, hvor 1. salen rummer administration og driftskontor med mødelokaler, kantine med anretterkøkken og tre tagterrasser med udgang fra kontor og kantine.
Stueplan rummer to sæt omklædnings- og baderum for 230 personer – et sæt til rent og et sæt til beskidt miljø samt tilhørende fitness- og behandlerlokaler m.m. Fra omklædnings- og fitnesslokalerne er der udkig til grønne lysgårde. Herudover rummer bygningen dobbelthøje værksted og vaskehal til renovationskøretøjerne.
Udvendigt: Projektet rummer parkeringsfaciliteter med 22 kW AC og 50 kW DC ladestandere til 65 eldrevne skraldebiler og servicebiler. Det store behov for effekt til opladning har medført, at der etableres 5 transformerstationer.


Bæredygtighed i byggeriet
Med den nye ladeinfrastruktur er grundlaget for en fremtid med fokus på bæredygtighed, hvor skraldebilerne i København skal køre på el, grundlagt. Denne infrastruktur giver mindre støj og ingen udledninger til gavn for københavnerne.
Det er et ambitiøst byggeri, hvor alt fra byggematerialer til den senere drift blev tilrettelagt så miljø- og ressourcemæssigt optimalt som muligt. Der er stor fokus på den sociale bæredygtighed ved at opføre et lyst, afstressende og grønt byggeri, der udføres med certificerede materialer, så indeklimaet og arbejdsmiljøet bidrager til at forøge medarbejdertrivselen for ARC’s ansatte.
I udviklingen af projektet er der arbejdet med en strategi, hvor cirkulær økonomi og andre miljøvenlige tiltag er synlige og kan aflæses 1:1. Dette er blandt andet gjort ved at indarbejde beton med 30% genanvendt materiale, gambioner med recirkuleret affald, der fungerer som insekthotel og træfacader, som udføres i genanvendt træ. Derudover har vi integreret grønne tage, intensive plantekummer og tre terrasser, der bidrager med optagelse af regnvand og samtidig skaber beskyttede og afstressende opholdsarealer for de ansatte. Ambitionen er en DGNB-guldcertificering.
