0 af 0 for ""

Sweco bliver teknisk rådgiver for Danmarks energiø i Nordsøen

Arbejdet med verdens første energiø er nu bragt et væsentligt skridt i den rigtige retning med valget af Sweco som teknisk rådgiver for Energistyrelsen. Aftalen løber i fire år med mulighed for et års forlængelse, og som minimum til ejer og entreprenør er valgt. Aftalen har en værdi af 50 mio. kr.

Læs seneste nyt om Energiøen i Nordsøen

Energistyrelsen har valgt Sweco som teknisk rådgiver i det forberedende arbejde med at udbyde opgaven med anlægget af verdens første energiø.

– Med energiøerne står Energistyrelsen overfor en særdeles spændende, men også særdeles kompleks implementeringsopgave. I den forbindelse har vi brug for specialiseret teknisk assistance, bl.a. til at fastsætte funktionskrav til energiøen i Nordsøen. Efter et offentligt udbud af rådgiveropgaven er valget faldet på Sweco. Vi ser frem til samarbejdet, siger Mads Krogh, programchef for energiøer i Energistyrelsen.

– Vi har sat et stærkt hold til at hjælpe Energistyrelsen med at scope og udbyde opgaven. Energiøen vil blive den første af sin slags i verden, og derfor kræver det nytænkning, innovation og samspil mellem partnerne for at sikre gennemførelsen af dette unikke projekt. I Sweco har vi unik viden inden for arkitektur, energi, havne samt marinekonstruktioner. Det er netop i samspillet mellem faglighederne, at vi skaber nytænkningen baseret på vores kernekompetencer, der er opbygget over projekter som etableringen af Peberholmen, Femern-forbindelsen og udbygningen af de danske havne, siger Tore Lucht, der er Business Unit Manager i Ports & Geotechnics i Sweco.

Bredt politisk flertal for energiøen

Det er et år siden, at et bredt flertal i Folketinget indgik en klimaaftale for energi og industri, der bl.a. indebærer, at Danmark skal etablere en energiø. Den 4. februar i år besluttede aftaleparterne, at energiøen skal etableres som en inddæmmet ø i Nordsøen. Samtidig besluttede parterne, at energiøen er en samfundsopgave, som aktører på tværs af stat og marked skal løse i fællesskab via et delt ejerskab mellem staten og én eller flere private aktører.

Det bliver Danmarkshistoriens største anlægsprojekt med en estimeret samlet anlægssum på 210 mia. kr. Det svarer til ca. fire Femernbælt-forbindelser.

– Vi er stolte, glade og ydmyge over at være tildelt denne historisk store og ambitiøse samfundsopgave for Danmark, der vil danne forbillede for resten af verden. Energiøen er visionært udtænkt og skal løses med lige dele erfaringer og nyskabelser. Det er et udviklingsprojekt i stor skala og med et langsigtet perspektiv, der skaber tilstrækkeligt rum for innovation til gavn for alle involverede parter, siger Jes Hansen, direktør for Swecos division Infrastruktur, Vand & Miljø.

– Energiøen vil danne grundlag for nye grønne erhvervseventyr i Danmark og være et stort bidrag til grøn omstilling i både Danmark og i Europa og forhåbentligt også til inspiration for resten af verden, tilføjer Jes Hansen.

Danmarks næste vindeventyr

Energiøen skal i første fase kunne håndtere minimum 3 GW og på sigt 10 GW. Projektet rummer et enormt teknologisk udviklingspotentiale inden for den grønne omstilling, havvind, marineteknologi, energilagring og Power to X. Det har potentiale til at blive Danmarks næste vindeventyr og vil bidrage til at opbygge ny viden og værdifulde erfaringer, der på sigt skal hjælpe Danmark og resten af verden på rejsen mod klimaneutralitet.