0 af 0 for ""

 

Sweco Architects og Sweco vinder konkurrencen om Silkeborg Svømmecenter

Et integreret Sweco-team har netop vundet udbuddet om totalrådgivning for det kommende 6.700 kvm store Silkeborg Svømmecenter, der skal rumme alle brugergrupper med faciliteter til leg, bevægelse, motion og idræt.

Silkeborg Kommune har lagt en ambitiøs plan for videreudviklingen af det store, rekreative Søholt i det nordlige Silkeborg, der skal samle og bringe endnu flere idrætsgrene og faciliteter til området. Første skridt på vejen bliver opførelsen af det moderne Silkeborg Svømmecenter, der efter planen skal slå dørene op i første kvartal 2024 som erstatning til det gamle svømmecenter Nordvest.

Fonden for Silkeborg Svømmecenter, som står for at opføre og drive det nye svømmecenter, har netop tildelt et integreret team bestående af Sweco Architects og Sweco opgaven som totalrådgiver på det ambitiøse projekt.

Der er tale om et 6.700 kvm stort, mangfoldigt svømmecenter med rummelighed og plads til at favne bassiner og faciliteter til både motionister og vandsportsudøvere, den legende badegæst & wellness-gæsten samt genoptræneren & brugere med handicap.

Ifølge Leif Flemming Larsen, bestyrelsesformand i Fonden for Silkeborg Svømmecenter, er valget i den anonyme konkurrence faldet på Sweco, fordi vinderprojektet bl.a. formår at skabe de arkitektoniske og tekniske rammer for et nyt samlingspunkt, der vil emme af liv, spændende aktiviteter og indbydende faciliteter.

”Vi er meget glade for, at vi nu er kommet et skridt videre i at kunne realisere fremtidens svømmecenter. Valget er faldet på Sweco-teamet, bl.a. fordi forslaget på fortrinlig vis imødekommer de ønsker og behov, vi har defineret for Svømmecenteret og dens målgrupper. Dertil passer arkitekturen naturligt ind i Søholt-området, hvor centret bliver nabo til Jysk Arena og Jysk Park,” siger Leif Flemming Larsen og fortsætter:

”Sammen vil vi nu bearbejde forslaget i forhold til omfang, dimensioner og faciliteter, så vi i fællesskab kan lande det bedst tænkelige projekt inden for budgetrammen til gavn for byens borgere.”

Vinderprojekt med reference til populære Silkeborg-søbade

Det er Swecos erfarne SwimTeam, der består af arkitekter og ingeniører med speciale i komplekse svømmebadsbyggeri, som står bag vinderprojektet. Her har man hentet stærke referencer til byens nye runde søbade i Almindsø, tegnet af Sweco Architects.

Ambitionen er et svømmecenter, hvor brugerne vil få en oplevelse af at være i pagt med naturen og opleve himmel, vand og skov fortolket til et mangfoldigt svømmebadsmiljø, hvor klimaet er behageligt året rundt. Samtidig vil en cirkelrund skive med trælameller i douglasgran fra Silkeborgskovene omkranse hele centeret, hvilket giver både svømmeområdet og Søholt en meget tydelig signalværdi.

”Som lokalt forankret virksomhed med et nært forhold til byen, er vi stolte af, at vi har fået opgaven med at skabe et svømmecenter med plads til alle og muligheder for alle. Vi har ladet os inspirere af naturen omkring Silkeborg og omsat det til en arkitektur, hvor vi fra første streg har tænkt himlen, vandet og skoven ind i bygningens rum, facader, materialer og bassiner,” siger Peter Kristiansen, der er kreativ leder for Undervisning & Fritid hos Sweco Architects i Silkeborg, og fortsætter:

”Vi har bevidst søgt at skabe sammenhæng til byens nye runde søbade i Almindsø, og vi har derfor bygget videre på cirkelskiven som formsprog, der binder inde- og udeområderne sammen og inviterer til 360 grader med vand. Det giver muligheder for både eliten, motionisterne, de legende gæster, der foretrækker en tur i vandrutsjebanen, en svømmetur under åben himmel eller velvære i wellnessområdets spa-faciliteter.”

Visionen for svømmecenteret, der i den videre proces finjusteres og tilpasses, er at skabe tre bassinområder, der ved brug af glasvægge til rumadskillelse vil opleves som ét stort bassinrum. Idéforslaget lægger bl.a. op til et 50m bassin godkendt til afholdelse af VM og dertilhørende tilskuertribuner med 500 siddepladser, et 25m bassin med startskamler, udspring, klatrevæg og vandrutsjebane, familie- og legebassin, genoptræningsbassin samt et wellness-område.

Hertil kommer et udendørsbassinet, som besøgende kan få adgang til via en kanal indefra fra bassinrummet, mens administrations- og klubfaciliteter bliver placereret på 1. sal med udkig til vandområder.

Første spadestik bliver efter planen taget i 2. kvartal 2022