0 af 0 for ""

Små adfærdsændringer kan have stor indflydelse på energiforbruget

I en ny rapport samarbejder Swecos eksperter med forskere om at fortælle, hvordan individuelle energiindsatser kan blive til betydelige bidrag på et kollektivt niveau. Sænkes de europæiske husstandstemperaturer med fx 1 ºC spares der nok energi til at levere elektricitet til en by på størrelse med Amsterdam i 29 år.

”Samlet set har vores individuelle bidrag til et lavere energiforbrug større indflydelse, end man måske går og tror. På europæisk plan har selv små ændringer i vores adfærd en stor indflydelse. Flere lande er stadig afhængige af fossile brændstoffer, og det er grunden til, at jo mindre energi vi forbruger, jo mindre Co2 udleder vi. Så der er en stor effekt i at sætte husholdningstermostaterne en enkelt grad ned, ”siger Lisette van der Kolk, ekspert i byplanlægning og bygget miljø hos Sweco.

For at gennemføre overgangen til et bæredygtigt energisystem er vi nødt til at kombinere adfærd med tekniske tiltag.

”For at motivere folk til at ændre deres energivaner, skal vi knytte ændringerne til deres identitet og give dem sociale fordele og incitamenter til den indstilling, der er nødvendig,” konkluderer Catrin Finkenauer, professor ved University of Utrecht og videnskabelig leder af Dynamics of Youth.

Den energibesparelse i hjemmet, som folk oftest identificerer sig med, er udskiftningen af lyspærer med LED. Men hjemmebelysning er ikke der hvor den største indsats kan gøres. Belysning, elektriske apparater, madlavning og aircondition tegner sig kun for 20 procent af det samlede energiforbrug.

I hjemmet bruger vi primært energi til opvarmning, hvilket repræsenterer ca. to tredjedele af vores samlede energiforbrug. Hvis vi tilføjer den tid vi bruger på bruse- og karbade, udgør opvarmning 80 procent af det samlede energiforbrug. Besparelse på energi (opvarmning) er der, hvor mange højeffektive tiltag i de europæiske hjem starter.

For mere information om energiomstilling og de mål der er mest effektive på individuelt niveau, kan du læse ” Energy Transition: How Can You Contribute?

Baggrund
Urban Insight er baseret på en række indsigtrapporter skrevet af Swecos eksperter om forskellige aspekter af byudvikling fra et borgerperspektiv.

Læs rapporten her