0 af 0 for ""

Randselva BIM

Ud af 130 indstillede projekter fra i alt 36 lande vandt Randselva-brobyggeriet i Norge hovedprisen som årets bedste BIM-projekt samt prisen for årets bedste infrastruktur-projekt i software-udvikleren Teklas globale BIM Awards. Randselva-broen er den hidtil største bro, der designes og bygges uden brug af tegninger.

Den 634 meter lange bro, der krydser Randselva-floden i Norge, er den største bro i verden, der designes og bygges uden brug af tegninger. Swecos BIM-eksperter fra Danmark, Norge, Finland og Polen står bag modelleringen af broen, der nu har vundet software-udvikleren Teklas globale BIM Awards.

Efter først at være gået videre som en af de regionale vindere i Teklas kåring af Skandinaviens bedste BIM-projekter, vandt Randselva-projektet for nylig prisen som det bedste BIM-projekt i verden samt prisen for det bedste infrastruktur-projekt i verden i den globale Tekla BIM Awards foran 130 projekter indstillet fra 36 lande.

I motivationen for prisen fremhæves bl.a., at:

”Projektet er udnævnt som vinder, fordi det demonstrerer fordelene ved at anvende ny teknologi og udfordre status quo.”

Fordele som bl.a. tids- og omkostningsoptimering, et fleksibelt parametrisk design, der muliggør hurtigere og nemmere revisioner samt et mere gnidningsfrit tværnationalt samarbejde takket være den universelle BIM-informationsmodel.

I motivationen fremhæves det videre, at:

”Sammen med deres partnere har Sweco udviklet en BIM-model, der indeholder al den nødvendige information, der skal til for at bygge en bro uden brug af tegninger. Det er et projekt, der viser, hvordan digitale værktøjer og nye måder at arbejde på, kan være med til at ændre byggebranchen.”

Vi er stolte af at have bidraget til dette banebrydende og nu prisvindende projekt. Kasper Emil Vinther Arp, ingeniør i Sweco Broer & Tunneler Øst har stået for de parametriske armeringsmodeller af Randselva-broens søjler, fundamenter samt overbygning.

”Den parametriske 3D-model, som vi har udviklet til broen, er den eneste officielle dokumentation for projektet. Et omfattende byggeri, der ville have været meget vanskeligt at styre uden en nøjagtig informationsmodel. Broen indeholder pt. mere end 200 spændkabler og 200.000 armeringsstænger. Et niveau af oplysninger, der er så godt som umuligt at behandle manuelt,” fortæller 26-årige Kasper Emil Vinther Arp, der er en af de få danskere, der mestrer parametrisk 3D-modellering i infrastruktur-projekter.

Tekla BIM Awards er en international prisuddeling, der hylder branchens bedste og største BIM-projekter.

Læs mere om projektet her