0 af 0 for ""

Northvolt Ett

I samarbejde med de industrielle partnere ABB og Fineweld skal Sweco levere produktionsenheder til industribatteri-disruptoren Northvolt.

Northvolt, som bryster sig af at producere ”verdens grønneste batteri”, etablerer nu én af Europas største stor-skala batterifabrikker i Skellefteå i det nordlige Sverige.

“Vi er ekstremt glade for at kunne støtte Northvolt med det her projekt, som ligger i forlængelse af vores leverancer i batteri-værdikæden til projekter i Finland og i Vesteuropa. Vi betragter energilagring og bæredygtig transport som et nøgleområde for vækst i Europa. Investeringen er meget velkommen i Europa, da det er en del af EU’s ambition at have en uafhængig batteri-produktionssektor,” siger Erik Skogström, Managing Director Sweco Finland.

Frontløbere i energilagring til elbiler og bæredygtig transport

Northvolt, der er stiftet i 2016 af to tidligere Tesla-medarbejdere, har ambitioner om at bygge én af Europas første giga-fabrikker med navnet ’Northvolt Ett’. Fabrikken bliver Northvolts primære sted for fremstilling af aktivt materiale, cellemontering, genbrug og hjælpestoffer. Udover at have førsteklasses teknisk ekspertise som en central del af firmaets DNA, er bæredygtige fremstillingsmetoder noget, der ligger Northvolt meget på sinde. Således vil fremstillingen af batteri-cellerne blive baseret på ren energi, mens virksomheden bestræber sig på at kontrollere en stor del af værdikæden lige fra råvarer til produktudfasning og genbrug.

Ren energi til 500.000 elbiler

I sin rolle som partner tager Sweco ansvar for projektledelsesopgaver og ingeniørydelser. De vigtigste tekniske ydelser omfatter proces, teknisk sikkerhed, layout, udstyr, rørlægning, stålkonstruktioner, elektrificeret instrumentering og automatisering. ABB har ansvar for elektrificering, automatisering og instrumenteringsleverancer, mens den industrielle rørlægningsspecialist Fineweld bliver ansvarlig for det mekaniske udstyr, rør-leverancer og installation.

Northvolt Ett bliver forsynet med 100 procent ren energi og vil derfor være i tråd med Swecos ambition om at understøtte fremtidens bæredygtige industri.

I takt med at salget af elbiler fortsætter med at stige 40-50 procent årligt, er der stor efterspørgsel efter Northvolts rene energi. Produktion i stor skala bliver indledt i 2021, og den årlige kapacitet bliver øget op til mindst 32 GWt – nok til at forsyne mere end 500.000 elbiler i 2024. Northvolt Ett vil kunne udvide til 40 GWt i fremtiden.