0 af 0 for ""

Flere større europæiske storbyer gennemgår lige nu en transportrevolution med multimodale-løsninger

Bilen har længe været det foretrukne valg af transport i storbyer, men services som for eksempel GoMore, el-cykler og Googles selvkørende køretøjer vil snart udfordre privatbilen, fastslår ny Urban Insight-rapport fra arkitektur- og ingeniørrådgivningsvirksomheden Sweco.

Gennem de sidste 70 år har bilen haft uhyre stor betydning for infrastrukturen i hele Europa, og for hvordan vi designer og indretter vores byer. Bilens dominans er dog i stærk tilbagegang, da der investeres mere og mere i offentlig transport, og fordi flere folk vælger at cykle eller gå. Derudover har digitalisering, automatisering og adgangen til nye typer køretøjer potentiale til fundamentalt at ændre den måde, vi rejser og færdes i byerne på.

Den seneste Urban Insight rapport fra Sweco sætter derfor fokus på en trend, som netop nu spreder sig i flere europæiske byer – såkaldt: combined mobility (på dansk: multimodale løsninger). Med multimodale-løsninger kan rejsende nu kombinere transportformer og -services og derved komme nemmere rundt. Udover at løsningerne giver millioner af urbane pendlere en større grad af fleksibilitet, er der i dag også flere bæredygtige transportmuligheder end nogensinde før, som pendlerne kan vælge, når de planlægger rejsen.

”Nye transportmuligheder bør være tænkt ind helt fra starten i byudviklingen. Det vil give flere borgere adgang til alternative transportmuligheder og gøre dem mindre afhængige af deres biler,” siger Swecos trafik- og infrastruktursekspert Sara Polle.

Byer, som fokuserer på multimodale løsninger, har et veludviklet offentligt transportnetværk, men har samtidig bycykler, samkørselsordninger og lignende tilbud til at supplere den offentlige transport. Det næste bliver selvkørende biler, der forventes at spille en hovedrolle i fremtiden.

En ny udvikling inden for combined mobility er desuden såkaldte MaaS-løsninger [Mobility as a Service-løsninger], som forbinder forskellige transporttyper via en app eller lignende. Denne type løsning ses allerede herhjemme og nu også i byer som Wien, Helsinki og Hannover.

Baggrund
Urban Insight er baseret på en række rapporter fra eksperter fra Sweco, der deler deres viden og indsigter om forskellige aspekter af transportudviklingen set fra borgernes perspektiv. Læs hele rapporten her.