0 af 0 for ""

 

  1. Juli 2024

Taskforce skal rådgive bygherrer i hovedstadsområdet om cirkulært byggeri

Sammen med Transition og Molt Wengel Advokater skal Sweco rådgive 50 bygherrer om brug af materialer fra renovering og nedrivning i nye byggerier. Projektet skal accelerere udviklingen i markedet for genbrugte og genanvendte materialer i byggeriet og på den måde spare CO2 og råstoffer. Projektet er igangsat og finansieret af Region Hovedstaden og løber over tre år.

Den 1. juli trådte ny lovgivning om selektiv nedrivning i kraft. Loven har til formål at understøtte mere genanvendelse og genbrug af materialer og bygningsdele i byggeriet. Samtidig med den nye lovgivning lancerer Region Hovedstaden nu et treårigt program, der tilbyder bygherrer vejledning i cirkulært byggeri.

”Vi oplever, at mange i byggeriet gerne vil genbruge og genanvende mere. Men det er en barriere, at der er for lidt viden om cirkulært byggeri. Ved at stille gratis rådgivning til rådighed håber vi at kunne skubbe på en udvikling, så der kommer mere gang i genanvendelsen. Det vil samtidig betyde, at vi kan spare råstoffer og reducere byggeriets CO2-udledning,” siger enhedschef i Center for Regional Udvikling i Region Hovedstaden, Lise Lotte Toft.

Gratis rådgivning

Store offentlige og private bygherrer kan søge om at deltage i projektet. De bygherrer, der deltager, får 25 timers gratis rådgivning fra en taskforce, der udover Sweco består af Transition og Molt Wengel advokater. Denne taskforce kan vejlede bygherrerne i alt fra arbejdet med genanvendelige materialer til salg af brugte materialer fra en nedrivning.

”Det er bydende nødvendigt at gøre byggeriet mere bæredygtigt, og én af de mest oplagte veje at gå er at genbruge og genanvende vores eksisterende byggerier og materialer. Mange bygherrer vil gerne arbejdere mere cirkulært, men de er i tvivl om, hvordan de kommer i gang. Vi kommer med ekspertise, erfaring og inspiration fra andre cirkulære projekter og glæder os til at hjælpe bygherrerne i gang,” siger Michael Meldgaard Thomsen, chef for Transformation & Genbrug i Sweco, der er en del af taskforcen.

Videndeling og erfaringsopsamling

Den viden, der bliver indsamlet undervejs i projektet, vil efterfølgende blive gjort tilgængelig for alle og delt på i diverse faglige netværk så som Nationale rundbordssamtaler for cirkulært byggeri og handlepartnerskaberne for genanvendelse af materialer i byggeriet under Gate 21, som Region Hovedstaden også støtter.

Der mangler volumen

Den viden, der genereres hos bygherrerne via projektet, skal skubbe på en udvikling, hvor byggeri med brugte materialer går fra at være pilotprojekter til at blive mainstream. Ved at øge efterspørgslen på brugte byggematerialer kan bygherrer understøtte det voksende marked, så der kommer volumen i mængderne, som er forudsætningen for at kunne høste CO2- og råstofreduceringerne.

Er du bygherre, placeret i hovedstadsregionen og ønsker at være en del af projektet, kan du henvende dig til chefkonsulent Kathrine Fjendbo Jørgensen på kathrine.joergensen.01@regionh.dk

Du er også velkommen til at kontakte chef for Transformation & Genbrug i Sweco, Michael Meldgaard Thomsen på 26 18 19 12 eller michael.thomsen@sweco.dk

Kristian Torp

Kristian Torp

Presseansvarlig