Skagen Havn udvider og ruster sig til fremtiden – Sweco er med i vinderteamet som rådgiver for Per Aarsleff A/S, der vinder totalentreprisen

/contentassets/b81d8c1359d7406a81215f57e75fa8d5/artikel-side-om-nyheder_skagen-havn.jpg

Skagen Havn udvider og ruster sig til fremtiden – Sweco er med i vinderteamet som rådgiver for Per Aarsleff A/S, der vinder totalentreprisen

14 juni 2019
Et team bestående af bl.a. Aarsleff og Sweco har vundet etape 3 af udvidelsen af Skagen Havn. Den største havneudvidelse i Skagen Havns historie sker som et led i havnens strategi om at blive den førende havn i Nordeuropa inden for fiskeri og derved skabe grundlag for følgeerhverv og tiltrække anden havneindustri og vækste kraftigt frem mod 2030. Udvidelsen forventes at skabe omtrent 100 nye arbejdspladser.

Den fremtidige udbygning af Skagen Havn indebærer bl.a. knap 1.000 meter ny kaj med vanddybder fra 11-13 meter, for at større skibe kan gøre anløb. Derudover skal projektet forbedre havnens besejlingsforhold, forlænge den eksisterende sydlige ydermole og skabe et 190.000 kvm stort landareal, hvoraf 155.000 kvm udbydes til udlejning. Vinderteamet har mange års erfaring med denne type af havneprojekter og stod bl.a. også for etableringen af etape 2 i Skagen Havn for et par år tilbage.

”Vi er enormt glade for, at vi er udpeget som vindere af projektet sammen med bl.a. vores gode og langvarige samarbejdspartner, Aarsleff. Vi har tidligere arbejdet sammen i forbindelse med flere spændende havneudvidelser, bl.a. den seneste havneudvidelse i Skagen. Så vi ser frem til at genoptage den gode samarbejdsrelation, som vi har til såvel dem og de andre teamparter, men i den grad også til bygherre i form af Skagen Havn,” siger Karsten Lejre, projektdirektør i Swecos havneafdeling og projektleder på etape 3.

Sweco har mange års erfaring med store havneudvidelser, og udvidelsen af Skagen Havn er blot det seneste projekt i rækken inden for feltet.

”Sweco har stort strategisk fokus på dette område, og vi har opbygget en stærk ekspertise og besidder solid erfaring inden for de helt store havneudvidelser. Jeg tager nok ikke munden for fuld, når jeg siger, at vi sammen med Aarsleff er markedsledende på denne type af projekter. Det understreges også af, at vi ud af de seneste syv udbud af denne karakter har vundet de fem,” siger Claus Michael Andersen, divisionsdirektør for infrastruktur i Sweco.

Skagen Havn – en vækstmotor i det Nordjyske

Udvidelsen af Skagen Havn er bl.a. en reaktion på en generel efterspørgsel efter endnu større og bedre rammer fra havnens kunder og aktører. Foruden de jobs, der bliver skabt i anlægsfasen, forventes det, at der bliver skabt i omegnen af 100 arbejdspladser, når området tages i brug. På havnen, der primært kredser om fiskeindustrien, har man planer om at opføre en containerterminal, ligesom man har tænkt i andre typer af godsopbevaring såsom kølelagre og faciliteter til håndtering af LNG (flydende naturgas), olie samt fiskemel og -olie. Allerede nu er størstedelen af lejemålene afsat, og man forventer at melde alt udlejet inden for kort tid.

Første spadestik til havneudvidelsen, der samlet set beløber sig til 500 mio. kr., tages fredag den 28. juni, og hele projektet forventes at stå endeligt færdig primo 2021. Det samlede team består af: Per Aarsleff A/S, Sweco Danmark A/S, Rohde Nielsen A/S og VG Entreprenør.