Fra fossil til CO2–neutral flisfyring
I 1997 blev Skærbækværkets blok 3 indviet. Dengang var det et skift fra anvendelse af kul til anvendelse af den mindre miljøbelastende naturgas. Og i dag 20 år efter tager man endnu et vigtig skridt mod den grønne omstilling – værket kan efter tre års omfattende ombygning nu levere CO2-neutral varme fra to nye flisfyrede ovne. Dét blev markeret i går ved den officielle indvielse, hvor H.K.H Kronprinsesse Mary også deltog.
Det var en stor dag for Skærbækværket i går, onsdag, hvor man med indvielsen endelig kunne markere projektets afslutning. Med til ceremonien var selvfølgelig projektets hovedpersoner – DONG Energy som bygherre, TVIS som aftager af varmen og Sweco som totalrådgiver – men også H.K.H Kronprinsesse Mary, der på fornemste vis trykkede de to store kraner i gang og understregede vigtigheden af en bæredygtig fremtid.
Med på sidelinjen i 20 år
Tilbage i sommeren 2014 var det en klar opgave, DONG Energy satte i gang; vi vil producere en mere bæredygtig varme, baseret på træflis i stedet for naturgas. Projektet er således den største fliskonvertering af et kraftvarmeværk i Danmark, som fremover vil levere grønnere energi til ca. 60.000 husstande i Trekantområdet og bidrage til en stor CO2-reduktion.
Og det har været en spændende proces, som afdelingschef for Energi i Sweco, Rune Reid Thranegaard, har kunne følge med i. Ikke bare projektet i sig selv, men også hele udviklingen, som Skærbækværket har gennemgået siden omstillingen til naturgas i 1997, hvor han også deltog:
”For 20 år siden deltog jeg i etableringen af den gasfyrede kraftværksblok. Blokken var først tænkt som kulfyret, men det blev besluttet at anvende naturgas i stedet. I dag fremstår Skærbækværket endnu grønnere, så jeg kan kun gisne om, hvilke smarte, innovative løsninger, vi vil kunne tilbyde næste gang, værket skal ombygges,” fortæller Rune med et smil på læben.
En stolt bidrager
Med til indvielsen deltog også CEO for Sweco Danmark, Dariush Rezai, som ligeledes udviste stor begejstring for det kæmpe stykke arbejde, der er blevet udført i forbindelse med den ellers så komplicerede ombygning:
“Fordelen ved en international virksomhed som Sweco er jo netop, at vi har mulighed for at trække på ekspertiser fra 14 forskellige lande. Det er projektet på Skærbækværket et rigtig godt eksempel på, da vi i samarbejde med vores svenske kolleger har bidraget til et grønnere Danmark, som samtidig kommer rigtig mange borgere til gode. Det er jeg da rigtig stolt af,” afslørede Dariush kort efter, at den officielle del af indvielsen var forbi.