Bygherrer og virksomheder efterspørger mere vild natur

I mange år skulle arealerne mellem nybyggede boliger helst bare være nemme at pleje. Græsplæner, buske og enkelte træer samt en legeplads – så var bygherre tilfreds. Nu mærker Swecos rådgivere en spirende interesse for at få mere natur og gerne den vilde af slagsen ind i byggeprojekter. Det er godt nyt for biodiversiteten, der er udfordret som aldrig før.

Hans Paarup Thomsen er biolog og seniorrådgiver i Sweco. Han mærker en øget interesse fra bygherrers side for at få mere natur ind i nye boligprojekter. Hvor natur og biodiversitet for år tilbage var noget, der stod nederst på prioriteringslisten, er det nu rykket længere op på listen. Et eksempel på det finder vi i Horsens, hvor Sweco og Årstiderne Arkitekter er involveret i et nyt 260.000 m2 stort boligprojekt, Nørrestrand, for Birch Ejendomme, hvor grundpræmissen for boligerne er, at ’det skal være som at bo i naturen’.

”Ambitionen med projektet er at skabe en landskabsby, hvor den omkringliggende natur bliver indarbejdet i kilerne mellem husene og udnytter det kuperede terræn og landskab, der i forvejen er i området, så man ikke fjerner, men skaber flere levesteder for insekter, fugle og andre smådyr. Der er ingen tvivl om, at natur og biodiversitet bliver højere værdsat end tidligere. Det glæder jeg mig over som biolog, men også fordi en mangfoldig natur har mange fordele for menneskers trivsel og for Jorden i det hele taget,” siger Hans Paarup Thomsen.

En grøn og frodig parkeringsplads?

Men det er ikke kun ejendomsudviklere og bygherrer, der har fået øjnene op for naturen. Også virksomheder begynder at efterspørge mere natur. For Grundfos er Swecos landskabsarkitekter f.eks. i færd med at etablere en ny parkeringsplads, der over tid bliver en grøn og frodig lund med plads til 137 biler.

”Vi planter 163 træer bestående af eg, løn, fuglekirsebær, pil, avnbøg og rødel, som fremover vil pryde parkeringspladsen og over tid skabe et let løvtag med en undervegetation af urter, græsser og buske. De nye grønne arealer vil samlet øge områdets biodiversitet med hjemmehørende, rigt-blomstrende arter, der kan give mere end 100 gange flere insekter end de fremmede arter,” forklarer landskabsarkitekt Randi Lahn Andersen fra Årstiderne Arkitekter – Part of Sweco.

Også REMA 1000 har fået øje på kvaliteterne ved naturen. Dagligvarekæden etablerer nu et vildt naturareal rundt om deres nye højlager i Horsens, som skal skabe gode vilkår for sommerfugle. Det sker i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs hvordan vi får mere biodiversitet ind i vores byer og byggeprojekter

I Swecos Urban Insight-rapport ”Building in biodiversity: For Climate, For Health” fremlægger Swecos eksperter den data, fakta og forskning, der er nødvendig for at planlægge og opbygge en sikker og modstandsdygtig fremtid i byerne. Rapporten kommer med konkrete anbefalinger til, hvordan byplanlægning kan gøre verdens byer til en del af løsningen på biodiversitetskrisen.