Amager Strandpark

Amager Strandpark is a sustainable residential building project covering 18,000 m2 comprising a total of 190 apartments, dispersed over four physically separate buildings: two residential towers of 15 and 16 floors respectively, as well as two low-rise buildings of 3 and 5 floors respectively. Underneath the buildings, there is an underground car park for 117 vehicles. Sweco was responsible for all engineering works in the project, i.e. load-bearing structures, sewerage and drainage system, HVAC and ventilation, electrical installations, consultancy on fire-protection and energy efficiency, and project follow-up.

Facts

Customer: KPC A/S

Client: Lærernes Pension

Period: 2012-2014

Area: 18.000 m2

Architect: Arkitema Architects

Description

Amager Strandpark is a complex building project with several different types of dwellings, including terraced houses, low-rise multi-storey buildings and high rises. Sweco’s consultancy skills were challenged by having to work out a wide variety of technical solutions. Particularly the construction and structural stabilisation of the two high-rise towers was a major challenge.

The plot on which Amager Strandpark is built was heavily contaminated, as it had previously been an industrial zone, and extensive decontamination was required before the building project could begin. The combination of contaminated soil and an underground car park below the water table required vast engineering knowledge of water proofness and materials selection to avoid leaks and secure the service life of the buildings. In addition, the existence of an underground car park has prompted stringent requirements for the load-bearing structures.

The creation of attractive dwellings with lots of daylight, a healthy indoor climate, large balconies and low energy consumption – combined with a limited capital expenditure budget – was also very challenging. Not least when, during the course of the project, it was upgraded from the Energy Framework for 2010 to the Low-Energy Framework for 2015. This compelled Sweco to incorporate additional energy-efficiency measures without significantly affecting the capital expenditure. One environmental initiative was to establish a well-insulated building envelope with triple glazed, energy-efficient windows and energy-efficient ventilation systems with a high degree of waste-heat recovery to ensure a healthy indoor climate and low energy consumption. Additional environmental initiatives include the connection of the buildings to the existing district-heating system, at the same time that solar cells are installed on the building rooftops, all of which are planted with sedum (stonecrops). 

Client collaboration was a top priority throughout the project, and – through a series of meetings – Sweco helped to ensure unwavering focus on the wishes of both the client and the end user.

Contact

Cookie policy

Our website uses cookies that help us to monitor visitors. We use this information to understand how visitors use our site and to carry out necessary improvements. The cookies we use do not store personal data. If you do not accept cookies, you can disable them in your browser. Without this you can still visit our website, and your session will not be monitored.