Malmö Central Station

A new station building serves as a waiting area and arrival hall for the underground platforms, and its transparent design in steel and glass contrasts with and strengthens its reference to the old Central Station that is part of the city’s heritage. The structure was awarded the City of Malmö’s 2013 Urban Architecture Award (Stadsbygnadspris)

FACTS

Project: Malmö Central Station

Role: Architect

Size: 10,000 m²

Location: Malmö

Client: Jernhusen AB

The establishment of a new railway line underneath the historic centre of Malmö required the city’s activities and urban life to be massively transformed and reorganised. Sweco Architects (previously Metro Arkitekter) had been involved in the City Tunnel project since 1995 with the winning proposal for the Malmö Central Station. The main concept for the Malmö Central Station was to make the new station blend in with the existing Central Station, creating a powerful, distinct whole in the process, with focus on passengers and the journey. A bus terminal, underground bicycle parking, an underground car park and the development of retail shops, the business community and cafés were also included as subsidiary tasks in the project. Positioning the City Tunnel to the north of the old Malmö Central Station shifts the station and the city’s pivotal point northwards. A new station building serves as a waiting area and arrival hall for the underground platforms, and its transparent design in steel and glass contrasts with and strengthens its reference to the old Central Station that is part of the city’s heritage. The glass facade helps open up for new lines of sight from within the Central Station building and puts the historic railway station in a new light.