Jarlahuset Stockholm

This project was lauded with the Swedish Association of Building Contractors’ ROT award in 2013 for the extensive modernisation of the Jarlahuset office building. Moving the courtyard facade outwards and enclosing it with glass makes the office storeys flexible and light.

FACTS

Project: Jarlahuset

Role: Architect and engineer

Size: DKK 300 million, 25,000 m²

Location: Stockholm

Client: Probitas AB

Lead architects: Sidsel Wållgren, Jan-Åke Lindgren and Monika Albertsson

 

The refurbishment project won the Swedish Association of Building Contractors’ ROT award in 2013 for the rebuilding of Jarlahuset on West Higgins Road in Stockholm. Sweco’s architects and engineers were responsible for the comprehensive modernisation of the building, which is owned by Probitas. NCC was a contractor for the project.

Winning the ROT award is a mark of quality. An excerpt from the judging panel’s reflections: The project is innovatively capable of transforming an anonymous 1970s building into a creative environment for modern businesses situated around the new inner courtyard.

Jarlahuset was originally built in 1974 and is an office building covering roughly 25,000 m², most of which is leased. After it was constructed, the building remained more or less untouched, but has now undergone extensive refurbishment and modernisation. The concept was to preserve its character but to create openness and flexibility for the benefit of the working environment.

The ROT award is an annual prize established in Stockholm by the Swedish Association of Building Contractors in 1990. The award is given to a client, architect or contractor who has excelled at enriching a building’s features and infusing it with different qualities.