H-House, Örebro

The healthcare service is constantly developing. In order to be able to keep up with developments, it is necessary to have flexible rooms that are easily adaptable to these changes. The new building is shaped like a comb. This optimises the admission of natural daylight, reduces internal transport and facilitates the work of hospital staff at the same time.

FACTS

Project: H-House, Örebro 

Role: Lead consultant and architect

Size: 24,000 m2

Location: Örebro

Client: Region Örebro

Lead architect: Therese Eriksson

The Örebro University Hospital (ÖUH) has long been at the forefront when it comes to modern medical care. For its continuing development, new facilities are needed that will meet the requirements of future healthcare solutions. Together with AART Architects, Sweco won the competition to establish a new hospital building in the campus area.

The healthcare service is constantly developing. New working methods and ever more advanced technical equipment is always being produced to provide patients with the best, most effective healthcare possible. In order to be able to keep up with developments, it is necessary to have flexible rooms that are easily adaptable to these changes. The H-House was built with this in mind and will become part of the Örebro University Hospital. The new building is shaped like a comb. This optimises the admission of natural daylight while simultaneously creating beautiful views of the countryside. The architectural design also reduces the amount of internal transport and facilitates the work of the hospital staff.

People who come to the hospital are of different ages with different backgrounds, and it is important to provide a varied environment to accommodate everyone. The project focused on developing the grounds around the hospital to bring them into harmony with user needs and create a smooth transition between the hospital grounds and the surrounding urban area. An open, inviting plaza has been established at the building entrance.