Falun Hospital – New Treatment Building

The project comprises the rebuilding of Falun Hospital and the construction of a new addition to enable the hospital to meet future requirements imposed on the healthcare system through effective treatment, more patient-centric care and greater patient safety.

FACTS

Project: Falun Hospital

Role: Architect and landscape architect

Size: 25,000 m²

Location: Falun

Client: Landstingsfastigheter in Dalarna

Lead architect: Ann-Birgitt Andersson 

The vision for the building project was to enable the hospital to meet future requirements imposed on the healthcare system through effective treatment, more patient-centric care and greater patient safety. All patients will have their own room with bathing facility and toilet, which will enhance patients’ privacy and safety as well as reduce the risk of contagion. The rooms also have space for visitors.

Hospital staff work in teams and are responsible for small groups of patients, according to the patient-centric treatment model. Admissions, treatment units and patient rooms are located close to one another making it possible for units to work more closely together and share knowledge.

The aim of the architecture was to create a beautiful, stimulating environment for patients and staff alike, both indoors and outdoors. Dayrooms are bright, decorated with art and have views of the city. The atria feature stimulating healing environments for patients and staff. The design focused on meeting patients’ needs for natural daylight, comfort and social contact.

The treatment building is the first hospital building in Sweden to have achieved the highest environmental classification under the Green Building classification system.