Emergency Care Centre, Viborg Hospital

Sweco won the project competition in 2012 for the construction of a new emergency care centre, totalling approximately 22,000 m2. The vision was to create an efficient, flexible and compact patient-centric hospital with a powerful architectural statement.

FACTS

Project: A&E Unit, Viborg Hospital

Role: Architect and landscape architect

Size: DKK 760 million

Location: Viborg

Client: Central Denmark Region

Lead architect: Jørgen Beider

In 2012, the consortium of Sweco, AART, Midtconsult and WSP won the project competition for the construction of a new emergency care centre totalling approximately 22,000 m2. The proposal establishes close proximity between specialists and service functions at the hospital, at the same time that the sensual and stimulating properties of the architecture play a crucial role. The vision was to create an efficient, flexible and compact patient-centric hospital with a powerful architectural statement.

The emergency care centre comprises an A&E unit, facilities for on-call doctors, triage and trauma admission, with an associated helipad on the roof and a new main entrance with associated foyer, an auditorium, an enlarged surgery unit, a new intensive care unit, facilities for outpatient surgery, enlarged image diagnostics, as well as a new patient-room unit with single-patient rooms. The work involved programming, an intensive user-involvement process and all phases of design engineering, call for tenders and trade supervision.

The various structures and the climate envelope were built as low-energy solutions, a roof with sedum and rainwater-delay measures – all of these materials entail minimal operating costs.


The consortium is also in charge of rebuilding the existing hospital, 14,000 m2, and serves as consultant for the reorganisation plan.