Zakrisdal Nursing Home

The vision for Zakrisdal Nursing Home was to create a residential environment whose hallmarks are openness, trust and transparency. Moving among the various environments should be an experience in itself, even if the physical distances between them are short.

FACTS

Project: Zakrisdal Nursing Home

Role: Architect and landscape architect

Size: SEK 67 million, 5,150 m²

Location: Karlstad 

Client: Karlstad Municipality

The building of a new single-storey nursing home in Karlstad. The vision for the project was to create a residential environment whose hallmarks are openness, trust and transparency. The nursing home has a separate unit for persons with dementia.

In the planning and design of the complex, the aim was to create a variety of spatial functions and experiences, both outdoors and indoors. Moving among the various environments should be an experience in itself, even if the physical distances between them are short. The concept centres on the private dwelling. From here, residents move out into a semi-private sphere and continue into the public sphere with communal activities interconnected by the inner streets inside the building complex – from the peace and quiet of their own home to an active public environment. The environments are designed according to the building’s shape and are a combination of open and enclosed spaces, and a variety of materials, colours and natural daylight.

The nursing home is made up of 48 apartments dispersed over six units. Each apartment has an entrance hall with cabinets, as well as a bathroom and a living room with a bay. The apartments are approximately 35 m2. Each unit has a shared kitchen, laundry room, dining room and lounge. Kitchen, storage facility, laundry room, etc., are accessed from the inner street, which means that residents are not disturbed by the delivery of goods, etc. There is a covered patio outside each shared kitchen, where residents can sit and see and smell when meals are ready or experience the outdoor courtyard in dry weather.

The kitchens are designed to give residents an opportunity to take part in activities such as baking bread for afternoon coffee/tea. Each unit’s lounge is furnished with a wood-burning stove, as well as doors opening out onto the courtyard.