Fredskovvej Dianalund

The residential complex is for individuals with mental disabilities. It can be subdivided into smaller units that can be shielded against traffic and activities. The physical setting is designed so that the residents can go to and from their own residences through peaceful surroundings and without being disturbed. That way it is possible to reduce conflicts and the use of force and to subdue anxiety.

FACTS

Project: Fredskovvej

Role: Lead consultant, architect and landscape architect

Size: DKK 25.2 million, 1,300 m²

Location: Dianalund

Client: Social Services Administration and Københavns Ejendomme

Lead architect: Hans Arbøl

The new buildings constructed on Fredskovsvej in Dianalund comprise 10 single-person projects.  Single-person projects are dwellings where residents with mental disabilities live alone or together in a small housing group and receive round-the-clock support from a staff group comprising 3–5 people. The new buildings comprise 10 dwellings with a common area and a service area, as well as a building housing administration offices, a production kitchen and day-centre activities. The complex is laid out to accommodate the addition of five more dwellings.

This residential complex is contiguous, but it can be subdivided into smaller units that can be shielded against traffic and activities. The physical setting is designed so that residents can go to and from their own residences through peaceful surroundings without meeting other residents, staff or passers-by. This makes it possible to reduce conflicts and the use of force and to subdue anxiety. It is also crucial to establish peaceful surroundings using light, sounds and fragrances. The dwellings resemble terraced housing and open out on peaceful green areas. The individual dwellings are linked together by a common spacious walkway along the car park but shielded from it by a hedge. Roofs and walls are constructed of prefabricated modules.

The programming and layout proposals were drawn up in a close dialogue-based collaborative effort involving Sweco Architects, centre managers, staff representatives, the Social Services Administration and København Ejendomme’s project managers. The complex was built pursuant to the requirements of energy class 2015. The digital European public procedure was managed by Sweco. Pursuant to the project’s ICT agreement, Københavns Ejendomme has wanted to apply CCS coding of the BIM model. Accordingly, the project on “Fredskovvej” was one of the first in Denmark to undergo a complete CCS building classification process, which ensures a stable, simple concept. This enables a systematic identification of the structural components, quality assurance and coordination of the building project.