Åse Marie Hjemmet Bjæverskov

The 22 assisted-living dwellings are primarily designed for mentally ill residents. Each dwelling has its own patio and a small enclosed garden and patio. The community building has an open, accessible green courtyard environment, which is a socially sustainable initiative.

FACTS

Project: Åse Marie Hjemmet, Bjæverskov

Role: Architect and landscape architect

Size: DKK 38 million, 1,850 m²

Location: Bjæverskov

Client: Fonden Mariehjemmene

Lead architect: Morten Toft

The 22 assisted-living dwellings are built and designed for mentally ill residents. A few of the dwellings are also designed for persons with physical disabilities. The overall design and structure of the complex is based on the residents’ needs and behaviour to provide a varied, reassuring outdoor environment for residents and staff alike. Generally speaking, the care facility is made up of five brick-built single-storey blocks of apartments with five individual dwellings in each block. In addition to staff and community facilities, flats for visitors have been incorporated into the complex. High priority was given to incorporating a number of environmentally sustainable measures into the structures and to optimising accessibility for persons with disabilities. Each dwelling has its own patio and a small enclosed garden and patio. The community building, which is open during daytime hours, has an intimate, green courtyard environment – a socially sustainable feature.

Åse Marie Hjemmet is surrounded by a belt of lush vegetation. The route of access intersects with a main street that runs past the care facility. Throughout the development, an effort has been made to vary the surfaced areas. The paving of the common courtyard is interspersed with vegetation beds and sunny nooks. In planning the vegetation, high priority was given to the diversity and changing colours of the season. The complex has safe, reassuring night lighting and ideal accessibility.